Handelshögskolan är inte bara för snobbar

Skyddar ryska reportrar i exil från Putin

Anders Paalzow är rektor för Stockholms Handelshögskola i Riga sedan 1999.

RIGA Den ryska invasionen av Ukraina har också blivit ett informationskrig. De som drabbats direkt av det är ryska regimkritiska journalister. Nu får ett hundratal av dem hjälp från ett lite oväntat håll: Handelshögskolan i Stockholm.

”Handels” är annars mest känd för att vara en av Sveriges främsta elitskolor för marknadsliberala ekonomer. Knappast som en röst för demokrati eller yttrandefrihet i samhällsdebatten.

Den nuvarande rektorn Lars Strannegård har visserligen förändrat den bilden en hel del med sitt engagemang för kultur och humaniora. Svenska ekonomer måste kunna diskutera andra saker än pengar och golf, har varit hans filosofi.

Öppnade i Riga 1994

Mindre känt är att Handelshögskolan redan 1994 startade en filial i Lettlands huvudstad Riga, som blivit Baltikums högst rankade ekonomiutbildning.

På väggen i Media Hub Riga.

Svenska Anders Paalzow är rektor där sedan 1999. Skolan startades för att värna den ekonomiska och sociala utvecklingen i den färska demokratin, som brutit sig loss från Sovjetunionen.

Tio år senare insåg kloka personer på institutionen att den granskande journalistiken också behövde ett lyft.

– Vi kan ju varken ha en fungerade demokrati eller marknadsekonomi utan en granskande journalistik, säger Anders Paalzow till Aftonbladet ledare.

Resultatet blev att starta Center för Mediastudier, genom donationer från Nya Wermlands-Tidningens ägare, Anne-Marie och Gustaf Ander.

Utbildning och närverk

– Vi började med att jobba med baltiska journalister, berättar rektorn Anders Paalzow och förklarar att de erbjuder utbildning och nätverkande.

Den 24 februari 2022 förändrades allt. Lettland, som är granne med Ryssland, märkte av anfallskriget mot Ukraina direkt. Plötsligt blev det olagligt att ens kalla kriget för ett krig och många ryska oppositionella, däribland runt 300 journalister, har flytt över gränsen.

– Vi såg det då som nödvändigt att försöka hjälpa journalister i framför allt vårt nätverk som tvingats gå i exil, säger rektor Anders Paalzow.

Hotet från öst

Handelshögskolan i Riga och Center för Mediastudier tog därför beslut om att skapa ”Media Hub Riga”, en fysisk plasts för journalister i exil. Den finns sedan ett år tillbaka i ljusa lokaler med IKEA-möbler. Vi ombeds att inte publicera några bilder som kan avslöja adressen.

Hotet från öst är ständigt i allas medvetanden.

I skuggan av kriget har den oberoende journalistiken fått en fristad i Riga. Och det mycket tack vare ett modigt initiativ av ”snobbskolan” på Sveavägen i Stockholm.

Chatta med Jonna Sima om informationskriget och journalistik klockan 09:00. Skicka in dina tankar och kommentarer redan nu!

  • 21 nov 2023

    Varför startades detta projekt, vad har Värmlandstidningen för intresse i Lettland?

    erikssonleif

    Familjen Ander äger ett av Sveriges största (och rikaste) mediehus, NWT-gruppen. Det har gjort en rad mediasatsningar på liknande "välgörenhetsprojekt" runt om i världen.

    Jonna Sima
  • 21 nov 2023

    handelshögskolan deras värderingar de har är ju långt från socialismen de föredrar lägre skatter mindre stat och enorma sänkningaR av ersättningarna och en nedmontering av välfärden sen är de som är grunden till att politiker även vänster ej vågar vara mera radikala.

    sosse75

    Därför är det intressant att det från nyliberalismens högborg nu talas om andra värden. Det har inte direkt kommit någon förlåt oss-kampanj än, men kanske är vi så nära som vi kan komma en sådan nu. Marknadsekonomin är inte alltings lösning, det krävs vissa regleringar, en stark stat och viss fördelningspolitik för att fördela ett lands intäkter och förmögenheter. Nu gäller det bara att de här insikterna ska börja sippra in i politiken också. Men där har vi inte sett någon direkt trickle down-effekt än.

    Jonna Sima
  • 21 nov 2023

    Hur kan svenska och europeiska journalister och press stödja de ganska starka anti-krigsrösterna inne i ryska landet idag? Finns några europeiska stöd och projekt? Många ryska journalister arbetar visserligen utanför Ryssland idag, men hur stöds de inne i ryska systemet?

    Johan N.

    Det finns flera sådana projekt, genom svenska och internationella biståndsorganisationer och ideellt hos journalister i exil. I Ryssland och Belarus kan många fortfarande använda regimkritisk media genom VPN. Men repressionen har blivit stenhård. På gatan kan vem som helst stoppas av GRU/FSB-agenter som kan kräva att se ens mobil, att man ska logga in på Facebook osv. Allt bara för att se om du har besökt några regimkritiska sidor, lajkat något "otillbörigt" eller har några oppositionella bland dina kontakter. Har du det kan det bli flera års fängelse.

    Repressionen i Ryssland, Belarus och nu även mer i Georigien är närmast total idag. Alla är rädda, all frihet är borta.

    Jonna Sima
  • 21 nov 2023

    En tidnings primära uppgift är att sälja just tidningar. Inga pengar in , inga löner till journalister (eller andra). Det triggar journalister till "click bates" , där just sanningshalt och trovärdighet ibland kommer i andra hand. Detta är egentligen frukten av att man i stort nu kan rapportera om en händelse i realtid , och där bakomliggande fakta får stå tillbaka.

    Tony

    Om du frågar journalister om deras främsta syfte är att sälja tidningar så är det nog väldigt få som skriver under på det. Journalister vill berätta om händelser och granska makten. Få människor att komma till tals och kräva ansvar från makthavare.

    I Ryssland och de post-sovjetiska länderna är det verkligen inte sålda nummer eller klick som är drivkraften. Där är ju journalistiken förenat med livsvara. I Sverige hör man allt oftare Trump-fascistiska argument om att media är "folkets fiende". Det är tvärtom! Även om givetvis all media är fläckfri på något sätt.

    Jonna Sima
  • Jonna Sima
    21 nov 2023

    Hej, välkommen till morgonens chatt om situationen för journalistik i Ryssland och för ryska journalister i exil.

Följ ämnen i artikeln