Vem tror på att Kate Middleton fixat bilden?

Inte bara en skandal för det brittiska kungahuset

Den senaste tagna bilden på kronprins Williams familj tillsammans togs den 25 december förra året.

Idag är det källkritikens dag. Aldrig har det känts viktigare att kunna skilja på fakta och fiktion än nu. Det brittiska kungahusets manipulerade bild på prinsessan Kate Middleton och hennes tre barn är ett tydligt exempel på det.

Bilden som lades upp i kronprinsparets sociala medier är veckans stora samtalsämne, framför allt i Storbritannien. Kate Middleton har varit sjukskriven sedan årsskiftet efter en magoperation. Kungahuset påstår att detta är orsaken till hennes frånvaro i offentligheten.

Öppnat för spekulationer

Nyheten om Kate Middletons operation kom i samband med att kung Charles III meddelat att han skulle genomföra en operation av prostatan, senare upptäcktes även cancer. Middletons operation gällde inte cancer, intygade kungahuset. Men vad hon drabbats av var av privat karaktär, menade de.

Det har lämnat fältet öppet för spekulationer. Att Kate Middleton inte synts till sedan dess har bara spätt på ryktena. Har hon gjort en skönhetsoperation? Ska det blivande kungaparet skiljas? Är hon rent av illa däran, eller till och med död?

Tanken med bilden som publicerades på Storbritanniens mors dag i söndags var att sätta punkt för de vilda fantasierna. En leende och tillsynes välmående Kate Middleton på en veranda, omsluten av tre lika glada barn. Som fotograf stod hennes make, kronprins William.

”Keep calm and carry on”, var bildens tydliga undertext.

Drog tillbaka bilden

Bilden skickades ut av de stora bildbyråerna – ända tills äktheten i den började ifrågasättas. Tränade ögon kunde snabbt se att bilden var tydligt manipulerad. Och det var inte ens särskilt skickligt genomfört. Bildbyrån AP drog tillbaka fotot, och andra byråer hängde på.

Tretton olika korrigeringar ska den uppmärksammade kungabilden innehålla.

I ren panik, verkar det som, skickade kungahuset ut en bisarr rättelse där Kate Middleton bad om ursäkt och sa att det var hon själv som hade hobbyfixat till bilden. Om tanken var att stoppa spekulationerna kring hennes hälsa så blev effekten den totalt motsatta.

Många tycker att det inte är mycket att uppröras över att en kungabild har manipulerats en aning. Men faktum är att det är första gången en så stor institution som det brittiska kungahuset medvetet har manipulerat en bild på det här sättet. För vad är egentligen sant i den, har ögonblicket som bilden fångar ens ägt rum? Inget vet.

Skola i källkritik

Vi lever i en värld full av digitala flöden, där falska nyheter, desinformation, deep fakes och bildmanipulationer blivit en del av vardagen. AI-verktygen har blivit så skarpa att det är svårt att avgöra vad som är sant och relevant.

För att bli bättre på källkritik måste vi alla lära oss att ständigt ifrågasätta sanningshalten i det vi ser och läser. Är avsändaren en trovärdig källa? Finns det en agenda och finns det andra källor som bekräftar eller motsäger informationen.

Det brittiska kungahuset kan med sin bildpublicering spä på misstro mot institutioner man ska kunna lita på. Det är så dumt att klockorna stannar. Men som skola i källkritik kan bilden betraktas som en succé.

Följ ämnen i artikeln