Hjältar som lyfter kvinnors utsatthet

Nobels fredspris för kampen mot våldtäkt

Nadia Murad, människorättsaktivist, och Denis Mukwege, läkare.

De som har minst makt blir mest utsatta för övergrepp, det gäller även i stora konflikter. I krig blir våldtäkt till ett maktmedel och vapen, ett sätt att tilldela kvinnor kroppsliga såväl som själsliga sår, skada befolkningen, slå sönder familjer, hindra reproduktionen. Det är ett vapen som brukas mot flickor och kvinnor i alla åldrar.
Nobels fredspris tilldelas i år kongolesiske läkaren Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad. Flerfaldigt prisbelönte Denis Mukwege kämpar för att hjälpa våldtäktsoffer i krigshärjade östra Kongo. Han gör det dels som läkare på Panzisjukhuset, där han behandlar kvinnor med fruktansvärda underlivsskador efter våldtäkter. Krigshandlingar utförda med kön, knivar, eld, pistoler, påkar. Hjälpen sjukhuset erbjuder är fysisk, men också psykologisk och juridisk.

Han gör också skillnad genom att lyfta frågan och vädja till internationella samfundet att agera mot det som sker i regionen, och uppmanar män att engagera sig. “Män måste ställa sig upp och säga till män som våldtar: Vi accepterar inte detta. Om du inte våldtar, men är tyst om de som gör det, så innebär det att du accepterar det”. Hans åsikter skaver hos många, budskapet provocerar militära grupper och landets ledare. Denis Mukwege kämpar med fara för sitt liv, och har utsatts för hot och mordförsök.

Hon var IS-fånge – vågar berätta

Nadia Murad driver frågan om sexuellt våld och kvinnors utsatta situation i krigshärdar, med sin egen berättelse som insats. 2014 blev hon tillfångatagen av IS i Irak och såld som sexslav. Som yazidier var hon en måltavla för terrorgruppen. I fångenskapen blev hon våldtagen, misshandlad och hotad till livet. Efter flykten har hon visat stort mod när hon vittnat om sina erfarenheter, med målet att det inte ska kunna drabba fler. "Mest av allt önskar jag att jag är den sista flickan i världen med en berättelse som min”, säger hon i boken “Den sista flickan”. För sina insatser har hon också utnämnts till FN:s goodwill-ambassadör.

”Drabbar hundratusentals kvinnor”

Nu måste fredspristagarnas arbete stöttas på bred front. Bland svenska politiker har Margot Wallström (S) varit tongivande i kampen mot sexuellt våld i konfliktområden.

– Det här drabbar hundratusentals kvinnor runt om i världen. Vi måste få ett slut på detta och ett slut på straffriheten, säger hon till SVT.

Hon har även föreslagit åtgärder som könsuppdelad statistik för ökad kunskap, stärkta kvinnonätverk och fler kvinnor i fredsinsatser.

Att Denis Mukwege och Nadia Murad får fredspriset var ett efterlängtat besked, som sker i samklang med Metoo-rörelsens budskap om att bryta tystnaden. Mukweges och Murads hårda arbete måste också belönas med att politiker går från ord till handling.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.