"Moderater har sällskap av SD längst åt höger"

På väggen i Peter Hultqvists tjänsterum hänger ett svartvitt fotografi av ”Röde Börje", egentligen Börje Andersson, legendarisk S-ledare i Borlänge. När Olof Palme vann valet 1982 blev Röde Börje försvarsminister. Det gick på tok direkt. Enligt legenden spenderade Börje kvällarna vid korvkiosken på Drottninggatan bara för att slippa umgås med de fina herrarna i Stockholm. Efter 55 dagar kastade han in handduken och tog tåget tillbaka till Dalarna.

Även en ung Peter Hultqvist finns med på fotografiet, han var reporter på Dala-Demokraten och hade skickats till Stockholm för att intervjua bygdens store son. Sju år senare blev han själv kommunstyrelsens ordförande i Borlänge och 2014 försvarsminister.
– Farfar var politiskt aktiv i Sveg, jag gick med i SSU 1973. Då var jag 14 år och det fanns 10 SSU-klubbar i Borlänge, säger han.

Såg djup ofrihet och förtryck

På mammas sida finns en stor del av släkten i Kuusamo i Finland, inte långt från ryska gränsen. Hon kom till Sverige som krigsbarn på 40-talet och rotade sig.
– Alla präglas av sin bakgrund. Det påverkar, min släkt har känt av kommunistblockets skugga. Det jag såg där var djup ofrihet och förtryck av bland annat arbetarrörelsen. Men Finland är ju också ett folk som rest sig efter att allt var förstört, det har också jag tagit del av, säger han.

Peter Hultqvist var ”stark man” i Borlänge under 17 år. Han beskrivs som pragmatisk gråsosse där handslag gäller och kommunens bästa fått stå över partikäbbel. Politiskt är han en väldigt traditionell socialdemokrat.

– Jag har aldrig trott på det här med mer marknadslösningar egentligen, jag är i grunden anhängare av blandekonomi där staten balanserar marknaden, säger han.

Kör Volvo Amazon från 1966

Hultqvist skriver helst sina artiklar och krönikor själv. Det blir gärna mustigt och man kan riktigt höra hans breda dalmål mellan raderna. Men det blir inte alltid ”on message” som PR-nissar säger. Ingen äger Peter Hultqvist.

För ett par år sedan intervjuades han i Dalarnas tidningar. ”Det är ändå hemma i Borlänge jag trivs bäst. Stockholm är jobb för mig.” säger han. Och den principen har han hållit. Peter Hultqvist är ingen del av det ”stockholmsklegg” som Håkan Juholt en gång kallade huvudstadens sosse-etablissemang.

Hemma i Borlänge kör han helst omkring i sin gula Volvo Amazon från 1966.

– Det är en svenskutvecklad kvalitetsprodukt, om den sköts har den förutsättningar att hålla väldigt länge, säger han, möjligen finns ju det där med utsläppen då...

Peter Hultqvist återkommer fler gånger till att vi nog överdriver hur mycket svensk politik egentligen har förändrats. Samma grundläggande konflikter finns kvar: land och stad, marknad och politik, ökad eller minskad jämlikhet.
– Borgerligheten har inte förändrat sig nämnvärt sedan jag engagerade mig 1973. Det nya är att Moderaterna fått sällskap av SD längst till höger, säger han.

Ärvde ett ”enveckasförsvar”

Peter Hultqvists politiska stil leder tankarna till den numera klassiska TV-reklam som batteritillverkaren Duracell började sända 1973. Ett antal identiska leksakskaniner slår på varsin trumma, men ett efter ett tar batterierna slut och till slut är det bara Duracell-kaninen som fortsätter, och fortsätter, och fortsätter...

Som försvarsminister fick han ta över vad förre överbefälhavaren Sverker Göranson kallade ett "enveckasförsvar". I tjugo år hade olika regeringar avvecklat, dragit ner och sparat. Fredrik Reinfeldt satte spiken i kistan genom att ta bort värnplikten och Anders Borg inledde sin tid som finansminister med att skära ner fyra miljarder.

Peter Hultqvist gick till val på att rusta upp försvaret i stället och i takt med att säkerhetsläget blivit sämre har i dag alla riksdagens partier anslutit sig till politiken. Mycket är kvar att göra men Hultqvist har utan tvekan vänt utvecklingen.

Inför valet är många oroliga för att Ryssland ska försöka påverka valrörelsen som skett i USA, Tyskland, Frankrike och vid Brexitomröstningen.
– Om påverkansoperationer riktas mot Sverige syftar det troligen till att skapa splittring, att undergräva förtroendet för själva valet. Om man upptäcker att det händer, ja då ska man berätta det. Min bedömning är att de flesta partier förstått allvaret, säger han.

Handlar om att ta sig ur Stockholmsbubblan

Men i valrörelsen är det annars tyst om försvaret. Även Peter Hultqvists valturné kommer främst att handla om skola och sjukvård, regional utveckling och integration.
– Jag tycker att jämlikheten i Sverige borde vara en betydligt större fråga. När man går i pension ska man exempelvis inte behöva uppleva ett så drastiskt fall i levnadsstandard att man blir fattig, säger han.

Till hösten kan Sverige så inför ett systemskifte när Moderaterna går till val på nedmonterad anställningstrygghet, högre hyror och lägre löner för lågavlönade. Det är traditionell klasspolitik uppifrån men förklädd i en välvillig retorik. Att avslöja hur Moderater och Sverigedemokrater egentligen vill förändra Sverige blir en viktig del i Socialdemokraternas valrörelse.

Men då handlar det om att ta sig ur Stockholmsbubblan och ha svar på de frågor som är viktiga hemma i Borlänge. Förtroende kan inte byggas på avstånd och inte uppifrån.

Det passar Peter Hultqvist som hand i handske. Han låter som en klassisk landsvägsagitator när han kommer i gång, en Gunnar Sträng eller August Palm, men född hundra år för sent. Om bara några dagar ska han ut på vägarna igen. Socialdemokraternas egen Duracell-kanin.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.