Din suv hotar min flintastek

Isabella Lövin sa i dagens partiledardebatt att klimatpolitiken blir den stora skiljelinjen i valet.

2018 kommer att bli omskrivet i historieböckerna som året då vi hade tre årstider. Vädret hoppade över våren och de rekordtidiga sommartemperaturerna fick hägg och syren att blomma samtidigt. Den här typen av kontinuerlig värme som var under maj månad har meterologiskt aldrig uppmätts tidigare.

Visst har det varit härligt med en extra sommarmånad. Alla blir ju lite gladare i solen och glassförsäljningen slår rekord. Men Medelhavsklimat i Sverige? Det känns ändå inte helt rätt.
Nu är vi knappt framme vid mitten av juni och det ser redan ut som sensommar runt om i landet. Midsommarblomstren är utblommade och gräsmattorna är bruna och snustorra. När alla bara vill vara ute och grilla har eldningsförbud införts på grund av brandrisken.

Extremvädret kan bli en X-faktor

Den nuvarande rekordvärmen behöver inte tolkas som en direkt konsekvens av klimatförändringarna. Men den globala uppvärmningen spelar roll – och blir farligare ihop med helt vanliga vädervariationer.
Klimatpolitiken kommer att bli den stora skiljelinjen i höstens val. Det slog Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fast i dag på den sista partiledardebatten i riksdagen före valet.

Om den extrema värmen fortsätter hela sommaren är det mycket möjligt att den blir en så kallad X-faktor; en oväntad omständighet som får inverkan på valet.

Krisande miljöpartister är säkert mer oroade än andra över extremvärmens effekter, men kanske kommer de få en välbehövlig skjuts i opinionen om vädret står sig ända fram till september.

Nära nå utsläppsmålet

Lövin har rätt i det att klimatpolitiken är en skiljelinje i valet.
Den rödgröna regeringen har under den skakiga mandatperioden ändå fått ihop en klimatpolitik som gör att Sverige är nära att nå EU:s klimatmål till 2030 då koldioxidutsläppen ska ha minskat med fyrtio procent.

Det är möjligt genom bland annat flygskatten, fördubblingen av solcellsstödet, gratis kollektivtrafik på sommarlovet för unga – men framför allt det omfattande klimatpolitiska ramverket som har förändrat klimatarbetet i grunden.

Om högern försöker bilda regering blir det en helt annan klimatpolitisk inriktning.

Eftersom en sådan regering är beroende av Sverigedemokraternas stöd innebär det att partiet kommer att få inflytande på klimatpolitiken.

Klimatförändringar är ”hittepå”

SD tycker att klimatförändringar är hittepå och avfärdar den ledande klimatforskaren Johan Rockström som propagandist. Anslagen till klimat och miljösatsningar vill partiet fullkomligt slakta.

I dagens partiledardebatt upprepade Jimmie Åkesson sitt mantra om att det inte spelar någon som helst roll om Sverige minskar sina utsläpp så länge länder som Kina och Indien inte gör det.

Låt svenskar köra sina suvar och flyga utan gröna fingrars inblandning, är budskapet.

Samtidigt runt om i landet har brunnarna börjat sina, vattenrestriktioner har införts och lantbrukare har redan sett en stor del av skörden torka bort och oroar sig för om de kommer att bli tvungna att nödslakta sina kor.

Men visst, det går alltid att chansa på att allt kommer lösa sig av sig självt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.