”Lämna tillbaka Banksys verk”

Publicerad 2014-01-24

Hemlige konstnärens verk från muren på Västbanken till salu för miljoner

Banksy i Betlehem. Foto: AP

I februari 2007 åker Banksy till Betlehem på Västbanken i Palestina. Där gör han en rad politiska konstverk, bland annat några i dag legendariska målningar på den apartheid-mur som Israel byggt för att hålla palestinierna borta. En av målningarna, som uppförs på en byggnad, föreställer en åsna som id-kollas av en israelisk soldat.

Snabbspolning fram till januari 2014: Väggen och konstverket köps för en hemlig summa av Kenneth Witt och hans kompanjon och visas upp för TV4 Nyheterna för att senare i år ställas ut på deras galleri. Banksy autentiserar aldrig offentliga verk men Witt anser verket vara äkta och värt mellan 4,5 och 5 miljoner kronor och köpare står redan på rad.

Verkets politiska kontext är enligt Kenneth Witt ointressant. Hans kompanjon Börje Bengtsson säger till TV4 att verket handlar om ”hur till och med djur id-kollas nuförtiden”. För resten av världen är verket, speciellt tillsammans med Banksys andra målningar från samma besök, en solklar kommentar till den israeliska paranoian; den folkrättsvidriga apartheidmuren och de rigorösa säkerhetskontroller som plågar palestinierna.

Det enda vettiga vore att återbörda verket till den plats där det uppfördes, eller åtminstone donera eventuellt överskott från en eventuell försäljning till förslagsvis Palestinagrupperna.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.