Lättfotad livsguide

Publicerad 2012-06-22

”Gå vilse” en filosofisk livshandledning

Gå vilse. En fälthandbok av den amerikanska konsthistorikern och miljöaktivisten Rebecca Solnits borde vara den perfekta sommarläsningen för trötta strävare med jämna plågor. En filosofisk livshandledning ungefär, skriven i en associerande, essäistisk och lättfotad stil.

”Getting lost” i den engelska titeln (A Field Guide to Getting Lost) kan betyda många saker, skriver hon inledningsvis. Att vara vilse, att befinna sig i ovisshet, men också att förlora sig, ge sig hän. Som likaväl kan betyda att vara totalt närvarande.

Getting lost kan också handla om att något går förlorat. Man kan mista något man äger, men att förvärva något, realisera något kan också vara ett sätt att mista det.

Solnits fält är vida. Hon kan mycket, är underbart rörlig i tanken. Hon vet varför vildmarken är blå i europeiska medeltidsbilder, varför Yves Klein skapade sin egna blå färg och varför bluesen alltid varit melankolisk. Hon kan förklara ganska övertygande varför countryn har ett större djup än rocken.

 De amerikanska städernas och landskapens förändring och förstörelse engagerar henne liksom ursprungsbefolkningens öde. Hon är särskilt fästad vid den vackra och ödsliga Nevadaöknen där hon tidvis försökt bo.

Att aldrig gå vilse är att inte leva och att inte veta hur man går vilse leder till undergång, skriver hon och berättar om 300 spanska sjömän som 1527 klev iland på det nuvarande Floridas kust och tågade rakt in i det okända på jakt efter guld. De flesta gick under, av våld, hunger och sjukdomar och de som överlevde längst var de som klarade att vara slavar hos eller medlemmar av indianstammar. Även under nybyggartiden förekom att barn och unga kvinnor togs som ”krigsfångar” av indianer. De växte upp, tappade bort det förflutna och såg sig själva som indianer.

Gå vilse är inte en bok som coachar en på rätta vägen eller visar hur man hittar hem. Snarare en stimulerande och märkligt upplyftande plädering för terra incognita, det vi förbiser, inte vet, det obelysta och förlorade i historien.

Världen är fortfarande större än vår kunskap om den.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.