Resor runt världen

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2016-06-27

Ulla Britta Ramklints biografi undviker det personliga

Ulla Britta Ramklint. Foto: Niklas Lagström

När den 88-åriga kulturjournalisten och författaren Ulla Britta Ramklint sammanfattar sitt liv i den flyhänta och spirituella lilla självbiografin Minnet av D undviker hon nogsamt det hon kallar ”trivia” och ”vardagens monotoni”. Hon koncentrerar sig på yrkeslivet och sin starka längtan ”ut”, för att ”se världen”.

Redan som 16-åring reser hon ensam genom efterkrigs-Spanien och Tyskland i ruiner, nästa sommar går hon morskt upp till Aftonbladet, där PG Pettersson köper rapporterna från en långresa runt Svarta havet.

Sedermera får hon assistentjobb på det nybildade förlaget Natur & kultur, trivs men tröttnar, blir kär i en lika rastlös yngre man och flyttar till USA. Där blir hon bland annat copywriter på Montgomery Wards som gjorde den första postorderkatalogen i världen. Etablerade bryter de upp igen och kör med en skraltig jeep genom mot ­Latinamerikas småvägar till djungelns och vulkanernas Ecuador. Det är resandet som ett slags fritt och uppmärksamt ”opersonligt tillstånd” som återkommer som det viktigaste för henne.

Det finns en paradoxal motsättning mellan dessa magiska ”rese-ögonblick” och det resumeártade när det gäller det personliga. Som äktenskapets besvärligheter, psykiska kriser, förläggarproblem. Och något som bara antyds vara stroke. Det är som om Ramklint inte vill trötta läsaren med såna trista saker.

Må så vara. Jag tycker ju att det triviala i livet förenar oss människor, och hur folk hanterar livets omagiskhet som är det intressanta med sjävbiografier. Ramklint vänder hellre blicken utåt, mot de andra. Förutom många års flitigt frilansande för tidningen RES och Populär Historia har hon skrivit flera kulturhistoriska böcker om både okonventionella och självhävdande kvinnor som Heliga Birgitta, Greta Garbo, Dorothy Parker, Sarah Bernhardt.

Ramklint är en sån fin stilist att även hennes tunna och blygsamma minneskavalkad har stort läsvärde. Jag hade önskat mer självreflexion, mer öppenhjärtighet angående de egna önskningarna och kvalen. Men framför allt fler sidor än 78.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln