Inde on the road

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2004-11-22

Håkan Jaensson läser om runkande och frenetisk dysterhet

Motell vid en motorväg. En av Martin Kellermans fina bilder i "Too fast for love".

Kanske är det gör-det-själv-vågens fel. Eller den nya individualismens. Eller också är det bara bristen på andra tabun som får män (som tre Robinsondeltagare i Aftonbladet häromdagen) att gå ut och berätta för världen att, var, hur och när de onanerar.

Jonas Inde gör det också och onanin blir en lång, bärande scen i hans Too fast for love (Kartago), en sorts reseberättelse, med teckningar av Martin "Rocky" Kellerman.

Inde runkar på men det vill sig inte riktigt och hans hjärnas försök att komma på de rätta, upphetsande minnena punkteras hela tiden av att gamla kylskåpskalla fiaskon dyker upp i hans medicinerade hjärna.

Det går och det går bra till sist och jag blir litet glad för grabbens skull: en deppad författare och skådespelare som - olyckligt kär, dessutom - reser tvärs över USA, kämpar med sin ångest och spelar biljard med Kellerman i ett försök att få tag i sitt liv.

Inde är dyster med frenesi. Och humor har han. Det är lite av "Rocky" över texten och möjligen är jag alldeles för gammal för att uppskatta svengelskan, slängigheten eller hänvisningarna till alla skivor jag inte har hört.

Men det är länge sedan jag läste en så uppiggande eländesskildring.

Håkan Jaensson

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln