Diplomat i dilemma

Uppdaterad 2015-06-07 | Publicerad 2015-05-29

Försummad historia i roman om andra världskriget

"Besked från Berlin" är lite snällare än SVT:s "En liten fransk stad" som också porträtterar andra världskriget. Foto: 100% Distrubition

Oscar Verschuur är en medelålders holländsk diplomat stationerad i Schweiz. Hans hustru Kate arbetar på ett militärsjukhus i London och dottern Emma är gift med en tysk som arbetar på utrikesdepartementet i Berlin.

Tidpunkten är försommaren 1941 och familjen Verschuurs olika medlemmar lever i länder som ligger i krig med varandra. Av sin dotter får Oscar reda på att Tyskland kommer att angripa Sovjetunionen klockan 03.15 den 22 juni. Hur ska han kunna varna ryssarna utan att kompromettera dottern?

Samtidigt förälskar sig Oscar i en mystisk skönhet i en alpby och hustrun fascineras av en ung svart soldat från Kongo som hon vårdar på sjukhuset i London.

Thriller? Melodram? Besked från Berlin är ingetdera. Snarare är det en berättelse om hur kärlek uppstår och går förlorad, berättad på distans, som sedd genom en kikare. De olika relationerna är dubbelexponerade bilder; inuti varje kärlekshistoria finns minnet av en annan. Gåtorna förklaras inte, ledtrådarna som läggs ut tar slut innan de ­leder någonstans.

Människorna upplöses och förvandlas till andra, som i en dröm om natten. Det är elegant och rätt otillfredsställande.

Själva motorn i berättelsen – hur ska Oscar varna ryssarna? – är det som övertygar minst, kanske för att det är en konstruktion. I verkligheten förekom det på försommaren 1941 många uppgifter om att Hitler tänkte bryta icke-angreppspakten med Sovjet. Att Stalin valde att inte förbereda sitt land på ett tyskt angrepp torde ha berott på att han inte ville upprepa misstaget från 1914 då en rysk mobilisering utlöste ett krig med Tyskland som ingen av kontrahenterna ville ha.

Besked från Berlin är en rätt vacker liten bok, smakfull, vemodig och väluppfostrad.

Den som vill ha kraftigare kost kan slå på SVT 2 i stället och se en enastående skickligt skriven och välspelad klassisk melodram med motiv från andra världskriget: serien En liten fransk stad som håller oss på helspänn på lördagskvällarna. Kolla SVT Play för tidigare avsnitt.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln