Snurrigt och snitsigt

Nina Lekander läser Alice Kassius Eggers Borderline

Publicerad 2018-10-11

Alice Kassius Eggers dikter gör recensenten yr i mössan

Alice Kassius Eggers inleder med ett banalt Madonna-citat och ett bättre av den amerikanska författaren ­Susanna Kaysen: ”Insanity comes in two basic varieties: slow and fast.”

Den senare har fått diagnosen borderline. En personlighetsstörning som förhoppningsvis inte Kassius Eggers har, men lite prillig kan hon allt vara. Så jag undrar inledningsvis vart diktjaget – och en mystisk Lina som kanske heter Line – är på väg.


Men snart nog puttas jag in och snurrar runt i de 27 cirklar som förekommer i boken och används på ett synnerligen kreativt sätt.

Författaren, ”fortfarande gammal” och ”fortfarande ung”, som brinner och omväxlande säger ja och nej skriver exempelvis: ”I cirkeln är det punkten / Men ringen runt / Är en effekt av punkten”.

Eller så här: ”förhållandet mellan punkten och cirkeln är som mellan tiden och datumen / en punkt är rund som en cirkel men är inte en cirkel / två dagar är datum, det är inte tid / det var några saker som hände”. (Denna korta dikts grafiska form framgår tyvärr inte i detta sätt att citera.)
Ibland tänker jag schizofreni. Fler­identitetisk, ibland prosalyrisk text som snirklar sig fram bland flickor, speglar, ögonfransar och tvivel.

På sidan 80 kommer jaget igång rejält med vad jag uppfattar som en samtidigt förtvivlad, tossig, vacker och ibland vitsig diktsvit. Inte alltid lätt att läsa, men helt möjlig att känna igen sitt eget vimsiga själv i. Nu är det inte ”slow” utan verkligen ”fast” som fan. Där man ”hann med ett sätt att hålla samma takt hela tiden är att göra ordentliga scheman där det är väldigt lite tid mellan punkterna så att inte hinner mer än precis ställa om till nästa punkt för om det blir en timme mellan två saker händer det att” och man ”måste lära att planera in tid för planeringen det är där det faller förutom förväntningsfallet från ordet spontanitet taktproblemet finns”.

Diktsamlingen Borderline av Alice Kassius Eggers (bokomslag)


Jag må vara associationsstörd, men påminns om såväl Joyce och Woolf som diverse patafysiker: ”sinnelsuriumet på natten jobbar vi pratjobbet festjobbet sovjobbet huvudvärken slidsvampen hostan hostan hostan efter elden efter elden när det inte finns någon riktning i rummet finns tiden tiden tilliten till förändringen hur kärlek kräver framtid och framtiden kommer bönhörligt men utan kontroll”.

Yr i mössan blir läsaren, men hattar bör lyftas.

Nina Lekander

Alice Kassius Eggers är medarbetare på Aftonbladet Kultur och hennes bok gästrecenseras därför av Expressens kritiker Nina Lekander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln