Lyriska lekar om det skitallvarliga

Publicerad 2012-05-25

Danielsson & Grähs gör diktverk i Tage Danielssons fotspår

”Innan proppen går ur …” av Peter Törnqvist är illustrerad  av Gunna Grähs kongeniala teckningar.

Roliga och rimmade diktsamlingar är vi inte bortskämda med, det har väl knappast förekommit sedan Tage Danielsson var i farten. Vill man vara gravallvarlig kan man säga att Peter Törnqvist förvaltar en litterär tradition – och han gör det väl – fast det räcker gott att konstatera: kul läsning.

Medan Danielsson i sina dikter företrädesvis ägnade sig åt den politiska satiren är Törnqvist mera lättsinnig, han leker helt enkelt med orden och lyrikformerna på ett sätt som den Gunnar Ekelöf som skrev Strountes skulle ha gillat. Här en av fyra limerickar om olika litteraturformer:

”En mordmisstänkt typ ifrån Dellen

stack ut sin pistol ur novellen

– och sköt denne glop

som kokat ihop

det öde som ledde till ­cellen.”

Det burleska får sitt i dikten ”En bajskorv satte segel”, där historien om denna fekalies äventyr på de stora haven blir till en närmast mänsklig livsresa, även innefattande stunder av svårmod:

”I Engelska kanalen

kom dock ett stänk av sorg

Han mindes ur-analen,

en röv i Sölvesborg ”

Men allt är inte skojsiga språkövningar, med alla jamber och trokéer på plats, och rim som ibland kunde vara bättre än bra, enligt principen det man har får man ta. Den underfundiga ”Centrum och periferi” handlar om att allt är en fråga om utgångspunkt: ”Centrum blir för den som ser´t/ en bit bort rätt perifert …”

En del dikter är också i Tage Danielssons anda, som ”Vem ska skövla skövlarna”, som på versmåttet runometer, eller

Kalevalameter, angriper de stora skogsbolagen, och i ”Den ömkeliga visan om Hallandsåsen” får ”expertisen” bakom denna miljöskandal skäppan full och mer därtill.

Lägg därtill  den nyligen prisbelönta Gunna Grähs tuffa, kongeniala illustrationer, och jag kan bara konstatera: en konstfärdigt gjord bok som inte lider det minsta av att vara rolig.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.