Så synas en pokersuccé

Patrik Syk: Podden ”30 for 30” förklarar ett fenomen

Från de mest inrökta skrymslena i Las Vegas till en global multimiljardindustri med miljoner spelare och rockstjärnestatus på de främsta – pokerboomen på 00-talet är en framgångssaga som nästan saknar motstycke. Över en natt blev alla ens kompisar pokerexperter och uttryck som ”blinds” och ”flop” blev vida spridda.

Men hur blev startade det hela egentligen? I avsnittet All in berättar ESPN:s utmärkta dokumentärformat 30 for 30 Podcast om en av de bidragande orsakerna: en tv-serie.

2003 års upplaga av World Series Of Poker, WSOP, borde egentligen inte ha blivit någon succé. Det nedgångna och konkurshotade kasinot Binins Horseshoe stod som värd och vid borden slog okända internetspelare ut de mer välkända namnen.

Där stod tv-producenten Matt Marantz med allt högre puls. Hans idé om att göra tv av WSOP hade visserligen köpts av ESPN, men Marantz var en dokumentärfilmare med förflutet som krigskorrespondent. Nu skulle han leverera en tv-serie i sju delar vilket var något helt annat. Och än värre – han visste ingenting om poker.

Men han hade ett ess i rockärmen. Han hade installerat små kameror under glasskivor där spelarnas kort ligger. För första gången skulle tittarna få hela historien berättad för sig.

En annan nyckelspelare i All in är Chris Moneymaker (ja, han heter faktiskt så), själva urtypen för onlinepokerspelaren. Övervintrad collegekille med stort idrottsintresse och eventuellt spelmissbruk. En amatör som snubblat sig till en plats i tävlingen genom en pokersajt, och som skulle fortsätta snubbla sig längre och längre in i tävlingen. Snart skulle Chris Moneymakers sanslösa tur fånga Matt Marantz uppmärksamhet. Istället för en duell mellan superproffs hittade han en osannolik underdog.

Marantz serie om WSOP blev en enorm succé och blev den gnista som fick onlinepokern att explodera över hela världen. Tusentals timmar poker-tv skulle produceras efter Marantz format – och ESPN 30 for 30 är mästarna på sportdokumentärer, säsong fyra är inget undantag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.