Gadban farligt nära främlingsfientlighet

Petter Larsson svarar på debattinlägg om Södertörns högskola

SVAR DIREKT Hanna Gadban lägger mig tre saker till last: Jag kallar henne feministisk muslim, bryr mig inte om hedersvåld, utan bara brottslingars rättigheter och jag associerar henne med nazism.

I en artikel på SVT Debatt 1 juli skriver Bahareh Mohammadi Andersson och Hanna Gadban med sina alldeles egna ord: ”vi kallar oss för feministiska muslimer”. Jag använder alltså exakt samma ord som hon själv använt om sig själv.

Vad gäller hedersvåldet, så handlar min text inte om detta, vilket borde göra det vanskligt att dra slutsatser om mina åsikter i frågan. Det jag vänt mig emot är tanken att beröva svenska medborgare deras medborgarskap.

Nazismen, så. Min avsikt har aldrig varit att associera fram ett samband mellan Gadban och nazism. Följdriktigt är det heller inte det jag gjort. Låt mig påminna om vad jag skrev: ”I nästa andetag försvarar sig högskolan med att man inte tar ställning till hennes politiska åsikter. Det låter ju hedervärt, men är antagligen lögnaktigt, eftersom det är svårt att se att man skulle prisa till exempel en nazist.”

Tanken är alltså att ifrågasätta Södertörns högskolas idé om något slags absolut åsiktsneutralitet.

Det jag tillskriver Gadban är endast att hon rör sig i främlingsfientlighetens gränsland och förespråkar särlagstiftning.

Efter hennes senaste inlägg skulle jag vilja addera hennes begränsade förmåga att läsa innantill.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln