Dubbla måttstockar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2016-08-02

Ryssarna hoppas på Trump

Det verkar uppenbart att Rysslands president Vladimir Putin vill se högerpopulisten Donald Trump som USA:s näste president, hellre än Demokraternas Hillary Clinton. Samtidigt visar också undersökningar från till exempel YouGov att även en stor del av den ryska befolkningen delar Putins hopp om att Trump ska vinna. Det kan verka obegripligt och rent avskyvärt för oss i Sverige, men är det egentligen så konstigt?

Kanske är det inte Trumps rasism mot mexikaner och muslimer som i första hand får så många ryssar att föredra honom framför Clinton, utan det faktum att Trump i utrikespolitiska frågor har sagt att han vill förbättra relationerna mellan USA och Ryssland. För i en tid av nya spänningar mellan väst och öst, och där Hillary Clinton allt mer framstår som en av Washingtons hökar, är det lätt att förstå att många ryssar föredrar en amerikansk presidentkandidat som trots allt säger att han vill ha fred med dem.

Många av de styrande i Europa som nu bävar inför tanken att Donald Trump ska vinna och bli en amerikansk Putin, har inga problem att stödja andra Putinkopior, som Erdogan i Turkiet (som i alla fall fram till alldeles nyss välkomnades i den europeiska familjen), eller Ukrainas president, oligarken Petro Porosjenko, som egentligen bara är en spegelbild av Putin genom sina nationalistiska utspel, förföljelser av journalister och fängslande av oppositionella.

Samtidigt har Donald Trump faktiskt en sorts dubbelgångare i Ryssland som USA och EU stödjer helhjärtat: den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Precis som Trump är Navalnyj en högerpopulist, som häver ur sig det ena rasistiska uttalandet efter det andra mot framför allt tjetjener och andra muslimska grupper i Ryssland. Likt Trump, som vill bygga en mur för att stoppa invandring från Mexiko till USA, vill Navalnyj införa visumtvång för att stoppa de fattiga arbetskraftsinvandrarna från de forna sovjetrepublikerna i Asien från att komma till Ryssland.

Med sin bakgrund som ledare för ”Den nationella ryska befrielserörelsen” (NAROD) och organisatör av den årliga ultranationalistiska ”Ryska marschen” i Moskva, är Navalnyj på många sätt mer extrem än Donald Trump. I en reklamfilm för NAROD poserar Navalnyj med pistol och pratar om att han vill skjuta skadedjur, samtidigt som bilder på människor från Kaukasus visas, varvat med bilder på kackerlackor.

Men medan omvärlden med rätta fördömer demagogen Donald Trump för hans rasistiska utspel, så framställs Aleksej Navalnyj i västerländska media som en stor demokrat som utmanar Putin. Och medan man korrekt kritiserade Putins massiva valfusk i ryska parlamentsvalet 2011 och presidentvalet 2012, så hörs inte mycket kritik mot Clinton-falangens trixande med Demokraternas primärvalskampanj för att bli av med Bernie Sanders. I stället riktas ilskan mot de ryska hackare som sägs ligga bakom avslöjandet av valfusket.

Ironiskt nog visar dessutom opinionsmätningarna att just Sanders skulle ha större chans att besegra Trump än Clinton.

Per Leander och Aleksej Sachnin

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.