Ungersk mobbing-diplomati hör inte hemma i Sverige

Trakasserier av svenska journalister kan inte ingå i ambassadens uppdrag

Journalisten Joakim Medin.


Den 13 juni höll journalisten Joakim Medin, som bland annat medverkat i Aftonbladet, ett samtal om sin nya bok Orbánistan på Folkoperan i Stockholm. En bok som kritiskt skildrar president Viktor Orbáns nedmontering av den ungerska demokratin. Medin har länge bevakat landet och bland annat wallraffat bland ungerska högerextremister.

Tidigt under kvällen anlände en skara högljudda regimsupportrar som lyckades skapa dålig stämning genom att ropa okvädningsord. Några av dem hade innan mötet anklagat honom för att vara betald av finansmannen George Soros.


Under frågestunden började sedan Ungerns förste ambassadråd Péter Győri anklaga boken för att vara felaktig och påpeka att den aldrig borde ha skrivits. Han hävdade även att antisemitism inte existerade i Ungern. När han till slut blev avbruten blev stämningen i lokalen obehaglig, vittnar flera närvarande.

Enligt Joakim Medin avslutade Győri sitt besök med orden: ”det är bra om det här är det sista du skriver om Ungern”.


Det är inte första gången ungerska sändebud försöker störa och tysta kritiska röster i Sverige.

Ungerns ambassad har vid flera tillfällen velat stoppa SVT från att sända reportage de inte gillar. När PEN-klubben våren 2011 anordnade ett seminarium på Kulturhuset om landets nya medielagar inträffade ett liknande scenario. Hejaklacken ropade då om ”kommunister”, ”landsförrädare” och ”judar” och ett team från ungerska stats-tv var på plats för att skildra hur Sverige ”stryper yttrandefriheten”.

Inför Joakim Medin erkände den ungerske diplomaten att han var utskickad av sin ambassadör och själv inte läst boken.

Han agerade alltså i sitt ämbete, inte som privatperson.


Att genomföra dylika maktdemonstrationer mot enskilda svenska journalister är inte en form av diplomati vi ska ha i Sverige. Mobbing och trakasserier som syftar till att beskära yttrandefriheten kan inte på något sätt betraktas som diplomati.

Svenska UD borde naturligtvis markera mot detta på samma sätt som man markerade när Israels ambassadör Zvi Mazel vandaliserade en installation av Gunilla och Dror Feiler, 2004.

Vi ska inte importera det ungerska medieklimatet till Sverige.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln