Fascism ruta för ruta

Lyckad kombination av forskning och humor

Att forskningen har knuffats ut ur den samtida debatten på grund av sin brist på oneliners och enkla perspektiv, är sedan åtminstone något decennium ett ofrånkomligt och problematiskt faktum. Därför är det väldigt roligt när Kalle Johanssons seriealbum Vad är egentligen fascism? (Verbal förlag) redan på omslaget marknadsför docenten i historia Lena Berggren. Albumet bygger till stor del på en intervju med henne och hon skriver också en eftertext om fascismen i dag.

Här koncentreras analysen till nazismens och fascismens genomslag under 1920–30-talen, och Kalle Johansson har dels tecknat av foton från tiden, dels tänkt nytt och pedagogiskt. Ultranationalismen och dess följeslagare rasismen och antisemitismen, de totalitära anspråken och våldet, drömmen om den nya människan – alla fascismens ingredienser bildsätts med finurlighet och elegans.

Lena Berggrens utsagor ligger som en speakerröst rakt igenom albumet, medan Kalle Johanssons bilder växlar mellan detaljerade porträtt och personliga tolkningar av innehållet, ofta grafiskt tydligt. Det är fascinerande hur starkt det blir av denna enkla uppbyggnad och hur teckningarna varieras. Förintelsen blir en kolsvart sida, vilket faktiskt fungerar. 

Konstigt nog, med tanke på ämnet, saknar albumet inte helt humor. Det är jag tacksam för.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln