Hetsen mot muslimer går på export

Mikael Nyberg om hindunationalismen och banden till Europa och USA

Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Donald Trump skakar hand, juni 2017 i Vita Huset.

Taj Mahal, gravmonumentet från mogultiden i Indien, finns inte längre med i den broschyr över sevärdheter som myndigheterna i Uttar Pradesh förser turisterna med. Förklaringen är enkel. Den indiska delstaten regeras av BJP, ett parti som föresatt sig att rensa landet från dess muslimska arv.

Indiens premiärminister, Narendra Modi, tillhör samma parti. Han formades politiskt i RSS, en kamporganisation för att göra landet till en nation blott och bart för äkta hinduer. Under hans tid som ledare för delstaten Gujarat terroriserades den muslimska minoriteten. Hindunationalister misshandlade, våldtog och mördade flera tusen människor i upplopp 2002.

BJP och Modi har haft en starkt social bas bland landets många miljoner butiksägare och handelsmän. Men ekonomiska beslut som främjar storbolagens intressen har försvagat inflytandet.


I Gujarat strejkade 75 000 textilhandlare förra året mot centralregeringens beslut att införa moms. De flesta småhandlarna är analfabeter och har inte råd att anlita professionell hjälp för att fylla i de krångliga formulären. I delstatsvalet i december krympte BJP:s majoritet därför betydligt.

BJP försvarar sina ställningar genom att förstärka hetsen mot muslimerna. I en kampanj för att skydda de heligförklarade korna har muslimer misstänkta för att ha deltagit i slakt och handel med nötkött lynchats på öppen gata.

I Bangalore sköts en BJP-kritisk journalist ihjäl i september, och i de digitala kanalerna far lögner, rykten och allmänt hat mot islam runt. Ett återkommande ämne är ”love jihad”, föreställningen att muslimska män söker erövra landet genom att inleda förhållanden med hinduiska kvinnor.

Högsta domstolen i Kerala har annullerat ett äktenskap där kvinnan konverterade till islam och gifte sig med en muslimsk man. I en video spridd i Rajasthan blir en muslimsk migrantarbetare nedhuggen bakifrån med en yxa, dränkt i fotogen och ihjälbränd. Mördaren vänder sig mot kameran: ”Om du sprider kärleksjihad i det här landet, blir det här ditt öde.” (Financial Times 8 dec 2017)

Hindunationalisterna har en energisk beundrarskara i Europa och USA, berättar den indiska tidskriften Caravan. Hetsen mot muslimerna och strävan efter den kulturellt renade nationen tilltalar de bruna rörelser som uppdaterat sig ur rasbiologin för att framträda som alt-right, identitärer och etnopluralister.


En förbindelse löper via förlaget Arktos som på den internationella marknaden sprider böcker av Julius Evola, Alain de Benoist, Aleksandr Dugin och andra ideologer i den reaktionära traditionen. Förlaget hade sitt första säte i Indien och utvecklade där kontakter med BJP och RSS. En av grundarna är Daniel Friberg, en centralfigur i strömningarna kring Sverigedemokraternas Samtiden, sajten Fria Tider och tidningen Nya Tider.

”Revolutionära omvälvningar har i över tvåhundra år sått kaos och förstörelse på den europeiska kontinenten”, skriver Friberg i boken Högern kommer tillbaka. ”Vansinnet slutar nu. Reaktionen kommer, steg för steg …” Stålrörsgossarna ska klä sig i slips och kostym och ena Europa på en grund av ”etnisk identitet”.

Det är de brunas löfte till den nya aristokrati som berikar sig över alla gränser och fruktar att de undre på nytt ska resa sig. Narendra Modis hantering av klassmotsättningarna är en inspiration.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.