Högerextrema huliganer angrep Malmösupportrar

Ukrainas fotbollsmiljö har blivit allt mer radikaliserad

Från Karpaty Lvivs VKontakte-sida.

Innan gårdagens match mellan Sjachtar Donetsk och Malmö FF överfölls Malmölagets fans oprovocerat på en pub i Lviv.

En person hamnade på sjukhus. SVT:s reporter tvingades fly för sitt liv.

Flera närvarande har vittnat om den otrygga stämningen och hur fotbollsupportrarna ständigt måste kolla sig över axeln. Malmö FF:s officiella twitterkonto uppmanade sina fans att inte bära klubbemblem öppet så länge de vistades i Lviv.

Exakt vilka som ingick i den mobb som attackerade är omöjligt att veta, men på en sajt som drivs av laget Karpaty Lvivs ultras visar man i alla fall stolt upp troféer de stulit från Malmö FF:s fans. På andra forum hävdas också att det ska ha varit just Karpaty Lvivs ultras som angripit.

På bilderna stampar Karpaty-anhängarna på olika MFF-halsdukar, förutom på en bild då någon noga visar upp en sexuddig stjärna med MFF:s emblem.

Det är kanske inte så förvånande att den lilla symbolen provocerar fotografen.

Karpaty Lvivs huliganer har inte direkt utmärkt sig för att vara toleranta och inkluderande.

Tvärtom.

De kallar sig ”Banderstadt Ultras”, ett namn som syftar på den gamle ukrainske fascistledaren och antisemiten Stepan Bandera, vars fana ofta syns på matcherna.

På Banderstadt ultras sajt på det sociala nätverket VKontakte handlar det mesta om våld, krig, fascism och tifos, som i ärlighetens namn inte ser särskilt imponerande ut. I princip ingenting handlar om fotboll.

I webbshopen kan man köpa t-shirts med texten ”Anticommunist” och andra mysiga symboler som till exempel solkors eller badges med emblemet från den ukrainska SS-divisionen 14 grenadier Division. Man hyllar den omtalade högerextrema frivilligbataljonen Azov som slåss mot de ryskstödda separatisterna i öst.

Alla huliganer gör väl sitt bästa för att skrämmas men ”Banderstadt Ultras” har utan tvivel intagit en politisk position som inte kan beskrivas som annat än nazistisk.

Bland annat tidningen Vice har skrivit utförligt om den ukrainska huliganmiljön, hur den radikaliserades under Maidanupproret, då många fotbollsfans först uppträdde som livvakter. Nu ingår många av dem i frivilligbataljonerna i öst, främst fansen till Dynamo Kiev, även de kända för sina högerextrema åsikter.

Samtidigt som de svurit att försvara landet har de anammat en allt mer radikal politisk position.

Varför Karpaty Lviv-huliganerana utsett just Malmö FF:s fans till offer är svårt att begripa.

Men en sak är säker. Det har ingenting med fotboll att göra.

Ingenting.

Expressens kolumnist Johan Wall utbrast i går förtvivlat att UEFA måste agera mot den ukrainska huliganmiljön. Men det kan de så klart inte.

Det här handlar om politik. Det är en rent polisiär fråga.

Den ukrainska regeringen har den senaste veckan börjat sätta hårt mot hårt mot landets ultrahöger. För ett par dagar sedan greps en av finansiärerna till frivilligbataljonen Azov. Han anklagas för att ha förskingrat pengar och för att ha försökt skapa en helt egen, privat armé.

I bästa fall kan regeringens kampanj mot extremisterna innebära ett steg mot ökad trygghet för landets medborgare. I värsta fall kommer den brutala miljön på högerkanten att provoceras till mera våld.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.