Häng med på läsfest

Aftonbladets kritiker tipsar om bästa böckerna för sommarens lata dagar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2018-06-30

Kamp för livet

Roman Det har de senaste åren på svenska kommit en rad lysande romaner av afrikanska författare, inte minst kvinnliga. Glöm därför inte pionjärerna i generationen dessförinnan! Leta rätt på och läs Buchi Emechetas (1944–2017) En kvinna, en mor från 1979 (på svenska 1986, också i pocket). Det är en omtumlande rik och stark roman om en nigeriansk kvinnas kamp för att överleva med sina barn på 1930- och 40-talen. Likt Chinua Achebe fast ur kvinnligt perspektiv gestaltar hon på ett fascinerande vis ett livsöde i den svåra brytningstiden mellan ett slutet traditionellt samhälle och det kolonialt färgade moderna Nigeria.

Lennart Bromander

Leva livet utan den rätte

Essä Det är lätt att glömma hur hemsk sommaren är. Dammet i lägenheten exponeras som i en operationssal, och det finns bara en sak att göra – lämna, gå ut. Men vart ska man ta vägen? Vännerna är bortresta. Du ser deras idyller på Instagram. Sommaren är ensamhet. Malin Lindroth har tecknat sin ofrivilliga ensamhet i den nya Nuckan. Det är en personlig essä om hur livet kan passera utan att man blir vald. Trots att ämnet är så universellt känns boken ovanlig, vilket kanske säger något om hur rädda vi är för ensamheten. Att läsa om den är i alla fall en tröst. Dessutom är boken kort.

Jack Hildén

Humor med skönt gung

Roman Minna skriver musik, Minna blir lämnad av sin av-och-på-pojkvän och kanske att Minna får ett litet sammanbrott. Hon fattar i alla fall en del inte helt genomtänkta beslut för att få fatt i ett annat liv. Det här kanske låter sorgligt men tvärtom, Minna saknar en övningslokal av Dorthe Nors är fruktansvärt rolig. Den är skriven med en slags meditativ lyrisk prosa som är perfekt att läsa i takt med din hängmattas gungning. När du läst klart är det bara att vända på Ordfronts snygga dubbelutgåva så får du Nors prisbelönta novellsamling Kantslag.

Anna Andersson

Loj som en semestercigg

Poesi Debutanten Hanna Rajs Lundström har en helt egen ton för att gestalta livets smärtpunkter. Med rå enkelhet omfamnar diktsamlingen Armarna (10TAL BOK) kärleken, döden och en familjehistoria präglad av antisemitism. Talspråkligt, superkomprimerat och rytmiskt. Det känns som om allt i boken på samma gång skrivs med högsta insats och med en axelryckning. Tungt som sorg. Lojt som semestercigg under hällregn.

Kristofer Folkhammar

Triangel med Lagerlöf

Roman Är du svag för gotiska berättelser? Har du Selma Lagerlöfs trilogi om en släktförbannelse oläst? Gläd dig åt Löwensköldska ringens triangeldramer! Möt den snygge och velige prästen Karl-Artur som slarvar bort sitt kärleksliv med stilfulla Charlotte. Gårdfarihandlerskan Anna hoppas förgäves på att bli flott prästfru. Du kommer särskilt att minnas den intriganta giftormen Thea Sundler, berättelsens nav. Uppfinningsrikt ser hon till att ingen kommer emellan sig själv och prästen. Kanske såg 70-åriga Selma lite roat på Thea som sitt alter ego: Författarrollen.

Anneli Jordahl

Storartat om förorten

Roman Malmö är en eländig stad. Detta skildras av författare som Henrik Bromander men också i serier som Daria Bogdanskas Wage slaves eller Henrik Möllers hårresande kortfilmer. Men sällan har det skildrats så fint, så eländigt och så storartat som i Andrzej Tichýs Augustnominerade roman Eländet. Ur ett möte mellan två unga män på olika sidor om klassgränsen väller romanen ut i ett kalejdoskopiskt flöde där Malmös förorter, ungdomar, fattigdom, vänskap och utsatthet äntligen får rum i litteraturen. Och med vilket språk!

Jenny Högström

Tröst för den kreativa

Självhjälp Vad är det för mening med att skapa? Och hur gammal kommer du inte att ha hunnit bli innan du skapat klart något? Julia Cameron svarar: Lika gammal som om du inte hade gjort det. I självhjälpsklassikern Lev kreativt (Mima förlag) träder hon fram som demonisk kreativitetspastor och geschäftigt tröstande dr Phil i ett 12-stegsprogram för anonyma som blockas av känslan att det är för sent i livet. Gud så onödigt, så löjligt, Amen.

Viktoria Jäderling

I en liten pojkes huvud

Roman Sällan kommer man så nära barnets inre värld som i Edward St Aubyns fem böcker långa svit om den olycksalige Patrik Melrose (Bonnier). Navet i berättelsen är det drömska storslagna sommarhuset i franska Lacoste där ondska utan gräns möter livets hejdlösa styrka. Stunderna i hängmattan kommer att avbrytas av höga skratt såväl som stillsamma tårar över människans skörhet och skönhet. Tårar som torkar lätt i solen.

Inga-Lina Lindqvist

Öden i imperiets skugga

Roman En sommarbok ska vara länge, lika länge som sommaren.
Jane Gardams trilogi En engelsk gentleman, En trogen kvinna och De sista vännerna (övers. Jan Hultman och Annika H Löfvendahl) kvalificerar sig väl på den punkten. Med precision, ömsinthet och humor skildras tre barn av det brittiska imperiet. Ett livslångt äktenskap, kärlekslöshetens många ansikten och psykologiska understatements gör en fängslande värld av vittrande vintage och rörande sympati.

Barbro Westling

Bön för ensamma själar

Essä Läs den engelska kritikern och författaren Olivia Laings Den ensamma staden – om konst, ensamhet och överlevnad (Daidalos). Drabbad av en förtärande ensamhet efter en körd kärleksrelation med en man i New York, blir hon kvar, flyttar mellan solkiga andrahandsboenden, besatt av konstnärer som på olika sätt gestaltat ensamhet under stadens förvandling från 70-tal till nu. På nya sätt, intelligent, både vidsynt och personligt skildrar hon Edvard Hopper, Andy Warhol, Valerie Solanas, David Wojnarowicz, outsidern Henry Darger; deras olika sätt att slippa undan jagets fängelse. Hon skriver om internets ”skyddade” ensamhet, åtrån efter uppmärksamhet och hatet mot det främmande och annorlunda samtidigt som jordens mångfald av arter dör i allt snabbare takt.

Pia Bergström

En riktig slusk - inifrån

Roman En fånig idé valsar runt just nu: Konst bör inte skildra den som är olik konstnären själv. Fan tro’t. Skulle Madame Bovary och Farmor och vår herre vara övergrepp i romanform mot kvinnor för att författarna är män? En tredje kursbok för hängmattornas läsecirkel i detta ämne kunde vara Joyce Carol Oates väldiga roman Vad jag levde för. Den skildrar i detalj en sluskig och korrupt manlig politiker. Inifrån. Hur kan Oates veta så mycket om karlslokar? Hennes fantasi struntar i gränsen mot Den andre.

Magnus Ringgren

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.