Väldigt imponerande klantig block

Johannes Klenell om Svenska Institutets ogenomtänkta försök att hantera näthat

Svenska Institutet (SI) har under flera år drivit kontot @Sweden på Twitter. Tanken var att visa på det öppna Sverige genom att låta en twittrare i veckan agera curator för kontot. Det har sedan dess varit allt från träningstips från en styrkelyftare till spoilers av slutet på senaste Star Wars.

Journalisten Jack Werner, kontots första curator, blev internationellt känd efter att ha berättat för omvärlden att han överlevde den svenska kylan genom att värma sig med onani.

Främst har kontot emellertid handlat om twittrare som på skolsvengelska förmedlat till världen att ”in Sweden we have something called fika” eller ”how we in Sweden love Mello”.


En ganska kul idé med andra ord. Varje vecka en ny svensk som berättar om sitt Sverige för världen.

Problemet med kontot är att all internetlogik säger att när något dragit till sig nog många följare kommer näthatet som ett brev på posten.

Det här är ett problem och det behöver tas på allvar. Svenska Institutet valde en ganska radikal lösning och implementerade en blocklista på 14 000 namn de fått av kontots dåvarande Curator, en expert på näthat. Flera blockade konton hade dock aldrig interagerat med @Sweden-kontot. Eller som chefen för enheten för Sverigekommunikation på SI, Jenny Ljung, förklarar: ”tre fjärdedelar av näthatet kommer från konton som aldrig tidigare interagerat med oss”.

Blockningarna har alltså skett preventivt.

SI konstaterar tvärsäkert att blockeringslistan består av cirka 12 000 konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets, 2 000 spamkonton, exempelvis porrbotar samt ett fåtal som blockats utifrån Curatorns bedömning.


Nu har man, efter kraftig kritik, backat och avblockerat kontona. Men kanske borde SI kollat av blocklistan innan den implementerades.

Exempelvis hade Israels ambassadör Isaac Bachman blockats. Något som blir en smula ironiskt sett till att Sweden-kontot uppmärksammats i Daily Show efter att en av dess curatorer twittrat ”What’s the fuzz with jews?”

Ett annat exempel är centerpartistiska riksdagsledamoten Johan Hedin. Om han ansets syssla med näthat eller om han helt enkelt bara rankats som porrbot får vara osagt. Tidigare Sweden-curatorn och Svenska Dagbladet-krönikören Margit Richert var även hon blockad.

Svenska institutets klantighet i att implementera vad som verkar vara en högst subjektiv 14 000 namn lång privat blocklista för att motverka näthat mot det officiella Swedenkontont imponerar. Men det sätter fingret på ett relevant problem, att en myndighet utför preventiva åtgärder mot oskyldiga. Det kan vara värt att ta med sig både i diskussioner om REVA eller terrorlagstiftning.

Med det sagt är det ändå lite underhållande att beskåda raseriet hos de som blockats av ett konto som i åratal pladdrat på likt en packad svensk utbytesstudent på första pubrundan i Brighton.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.