Film och människa som förtjänar framgång

”Searching for Sugar Man” gör ingen besviken

Sixto Rodrigues i som sig själv i "Searching for Sugar man".

Det blev en Oscar till Malik Bendjellouls Searching for Sugar Man – förra årets mest älskade svenska dokumentär, redan mångfalt prisbelönad internationellt.

Berättelsen om musikern Sixto Rodriguez stack ut i fältet av Oscarsnominerade filmer. Medan konkurrenterna behandlar konfliktladdade ämnen som Israel-Palestina, tidig aids-aktivism och sextrakasserier i den amerikanska armén, berättar den en hjärtevärmande sannsaga med en annan sorts politisk klangbotten.

Egentligen kokar han om en gammal soppa med fantastiska ingredienser som inte nått sin fulla potential förrän nu. Regissören är så skicklig med kompositionen att resultatet knappast kunde blivit bättre.

Det var på 1990-talet som ett par sydafrikanska fans började söka efter sin stora idol Rodriguez. Hans musik hade varit den vita antiapartheid-rörelsens soundtrack sedan det tidiga 70-talet, men ingen hade någonsin sett Rodriguez. Seglivade rykten sa att han begått självmord under spektakulära former.

Bendjelloul återberättar historien om hur en högst levande Rodriguez blev upphittad och äntligen fick möta sin sydafrikanska publik. Kronologiskt är filmen komplicerad, med 70-tal, 90-tal och nutid, men filmskaparna håller ordning på strukturen och sveper in alltihop i ett drömskt dis. De har gjort ett rätt hårt urval i stoffet – att Rodriguez turnerade i Australien 1979 och 1980, och att det finns en film om hans bejublade spelningar i Sydafrika 1998 finns exempelvis inte med – men det gagnar filmen. Rytmen är oklanderlig, teman utkristalliseras.

Industristaden Detroit läggs varsamt granne med Kapstaden, Rodriguez egen politiska kamp och moral intill den sydafrikanska rörelse han inspirerat. När musikern träder in i filmen gör han ingen besviken: en svartklädd, ödmjuk man som när han inte slet på byggen tog med sina döttrar på museer och bibliotek, läste in en universitetsexamen i filosofi och kandiderade till politiska poster.

Det är film och en människa man unnar all framgång. Pengarna som Rodriguez äntligen tjänar på sin musik skänker han bort. Han arbetar med en ny platta.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.