Nazitrams från rymden invaderar

Hög knäppfaktor i finsk science fiction

Julia Dietze i ”Iron sky”.

FILMFESTIVAL Finsk science fiction om en nazistisk invasion från rymden – det sticker ut på ren knäppfaktor också på en stor filmfestival som Berlin.

Iron Sky placerar en koloni efterlevande till flyktingar från Nazityskland på månens baksida. 2018 är de redo för ett storslaget återtåg till jorden medelst supervapnet Götterdämmerung.

Men de har inte räknat med att USA har fått en Sarah Palin-lik president, som upphetsat välkomnar invasionen med orden ”nu är jag krigspresident”. Att det är just nazister är toppen för ”de är de enda vi någonsin har slagit i en rättvis fajt”. Naturligtvis handlar allt om hemmaopinionen, plus att nazisterna råkar ha utvunnit en attraktiv råvara på månen.

Om regissören Timo Vuorensola och manusförfattaren Johanna Sinisalo har något ärende så är det alltså en humoristisk USA-kritik. Den är också filmens behållning.

Annars är Iron sky en enormt tramsig film, som använder sin budget om 10 miljoner dollar för att driva med genreklichéer. Det är idel kvinnor som tappar byxorna och korkade, hjärntvättade filmnazister i givakt för Der Führer. Producenterna säger sig ha sålt filmen med vidhängande dataspel till över 20 länder.

Nu är de redo att erövra Nordamerika, Ryssland och Indien.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.