Åsa Linderborg: Vad menar DN?

Dagens Nyheters utgivare undviker ansvar om Saudi-artikel

avÅsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Afp
Demonstration utanför Saudiarabiens ambassad i Washington DC, mot försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi.

DEBATT. I DN Kultur den 18 oktober kan man läsa en alldeles utmärkt artikel om Saudiarabien och den försvunne journalisten Jamal Khashoggi. Skribenten heter Hana Al-Khamri, född i Saudiarabien och bosatt i Sverige sedan 2011.

Under artikeln står en liten ruta som reser en rad frågetecken. Där står: "Författaren bär det fulla ansvaret för artikelns innehåll som inte på något sätt reflekterar andras åsikter eller slutsatser."

Vad menar de? Försöker tidningens ansvarige utgivare svära sig fri från sitt juridiska ansvar för publiceringen? Är det Saudiarabien som avses med "de andras åsikter eller slutsatser"?

Al-Khamri kallar Muhammed bin Salman för "en arabisk Mussolini". Det är ingen orimlig kritik. Se diktaturen, kriget i Jemen, synen på kvinnor och förföljelsen av oppositionella. Det är möjligt att jämförelsen tangerar förtalsnivå – Saudiarabien anser det garanterat – men det kommer man ju inte runt genom en sådan brasklapp.

Om man trycker en text kan man inte berätta för sina läsare att man inte har det fulla ansvaret för artikelns innehåll, när man faktiskt har det. En ansvarig utgivare kan aldrig ha ett halvfullt eller 25-procentigt ansvar.
På nätet finns inte den här ofattbart märkliga brasklappen, vilket reser ytterligare ett frågetecken. Om Hana Al-Khamri hamnar i trubbel med den våldsbejakande skurkstaten får vi hoppas att DN försvarar henne och publiceringen. Vi andra kommer i alla fall göra det.

Publicerad: