Almedalen - i maktens regi

Cecilia Djurberg har sett SVT-dokumentären En bra vecka för demokratin

En representant för UNICEF stoppar kulturminister Alice Bah Kuhnke på Donnersgatan i Visby och vill ta en selfie när hon förstår att hon har haffat en kändis. Ur dokumentären Almedalen - En bra vecka för demokratin.

DOKUMENTÄR Politikerveckan i Almedalen fyller 50, och återkommande diskussioner förs om evenemanget kanske jippofierats ur sitt egentliga syfte. Jag har själv arbetat där under flera år, med en påtaglig känsla av hur hajpen påverkar allas, inte minst mediernas, närvaro.


Publiken blir större, resor och boende allt dyrare och svårare att boka, men snacket om att dra ner på sina Almedalen-satsningar liknar mest tomma hot om att köpa färre julklappar. 

”Det är väl bara de med störst ekonomiska muskler som är här?”, säger Rashid Musa från Sveriges unga muslimer, i samtal med två pr-konsulter i dokumentären En bra vecka för demokratin, som visas i SVT i kväll.

Med raka, okommenterade klipp framträder Almedalsveckans spännvidd med en inblick i politikers, journalisters, intresseorganisationers, pr-människors och opinionsbildares intensiva arbetsvecka.

Metavinkeln sitter som ett glas rosé på dj-battlet och redan ett par minuter in ser jag mig själv plåta kulturminister Alice Bah Kuhnke, för Sveriges Radios räkning.


Ebba Busch Thors första replik i dokumentären sätter tonen, och sammanfattar den bild jag själv har av hur såväl svensk politik som Almedalsveckan blir allt mer mediefierad: ”Jag tänkte du kan väl lägga upp en bild i sociala medier?” och ställer sig i en instavänlig pose, bakom scenen i Almedalen strax innan hon går upp för att hålla sitt tal.

Filmen är en viktig påminnelse om hur vartenda steg makthavarna tar i Almedalen är oerhört regisserat.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.