Muqtadas marsch skrämmer till tystnad

Urban Hamid rapporterar från de växande protesterna mot USA i Bagdad

Den shiamuslimske predikanten Muqtada al Sadr har under en tid uppmanat sina anhängare att demonstrera mot den amerikanska närvaron i Irak. I fredags genomförde några tiotusental den så kallade ”miljonmarschen” i Jadeira-området i Bagdad.

Hypen var stor. Det var omöjligt att hitta en chaffis som ville ta mig till eller från demonstrationen. Många befarade att demonstrationståget skulle ta sig förbi de många avstängda vägarna i stan in i den så kallade Gröna Zonen och fram till amerikanska ambassaden.

Bland de unga demokratiaktivisterna på Tahrirtorget, en ovanlig blandning av irakier ur alla samhällsklasser utan kopplingar till etablerade religiösa eller politiska grupper, spreds oron att protestmarschen skulle vända sig mot dem.

Flera svenskar fanns på torget.

– Milisledare har sänt meddelanden till oss och hotat oss. De har sagt att de ska sparka ut oss från torget, berättar en svenskirakisk aktivist som demonstrerat sedan början av oktober.

Hon vittnar om hur demonstranterna börjar få slut på pengar och mat.


Rädslan för shiamilisen är inte tagen ur luften. De har skjutit skarp ammunition mot Tahrirdemonstranterna och kidnappat och dödat ett stort antal.

Delvis har Tahrirdemonstranterna gemensamma krav med deltagarna i miljonmarschen – att USA ska dra tillbaka sina 5000 soldater. Men det finns en stor skiljelinje. Aktivisterna på Tahrirtorget vill även att Iran ska släppa greppet om Irak.

Muqtada som tidigare tog avstånd från Iran verkar nu ha närmat sig regimen. Detsamma gäller många av de shiitiska grupperingarna och miliserna. Många av dem finansieras av Iran.

Valet av tidpunkt för Muqtadas marsch ska ses mot bakgrund av mordet för på den iranske generalen Qassem Soleimani, ledaren för al-Quds och, om han fått leva, troligtvis Irans nästa president. När han avrättades med en amerikansk drönare inne på Bagdads flygplats tillsammans med Abu Mahdi al-Muhandis, milisledaren för den iranskstödda milisen, Kataib Hezbollah, stod shiamilisen och Iran plötsligt högt i kurs. Åtminstone tonades kritiken mot dem ner något.


Men den irakiska opinionen är som aktiemarknaden – den fluktuerar snabbt. När det uppdagades att iranskt luftvärn med berått mod skjutit ner Ukraine International Airlines flight PS752 och orsakat 176 människors död vände sympatierna igen. Det bidrog att shiitisk milis misstänks ligga bakom många av morden och kidnappningarna på aktivister inte bara i Bagdad utan även i Diwaniyya och Basra.

Frågan är om Muqtada genom sin marsch fått de övriga irakierna med sig? Eller har han genom sin styrkedemonstration indirekt skrämt dem till tystnad och tvingat dem att ge upp sina krav och upphöra med demonstrationerna?

På lördagen brändes tält på Tahrirtorget. Enligt uppgift var det inte Sadr-anhängare som var skyldiga utan kravallpolis eller någon annan milis. Däremot lämnade några Sadr-anhängare torget medan andra stannade, så det finns någon form av splittring inom Sadr-grupperna. Inget är helt okomplicerat inom irakisk politik.

Följ ämnen
Iran

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln