Bildts konferensgäst i Stockholm en förbrytare

Ghazi Salahuddin al-Atabani är närmsta rådgivare till Sudans folkmordsanklagade president

Ghazi Salahuddin al-Atabani, närmsta rådgivare till den folkmordsanklagade presidenten i Sudan. Foto: AP

I dag öppnas med pompa och ståt konferensen ”Stockholm Internet Forum – on Internet Freedom for Global Development” i Münchenbryggeriet i Stockholm, arrangerat av Utrikesdepartementet. Följande står att läsa på UD:s hemsida: ”Carl Bildt är värd för konferensen. I år kommer det drygt 400 deltagare från över 90 länder till SIF för att diskutera hur frihet och öppenhet på internet kan leda till positiva effekter för de mänskliga rättigheterna och utvecklingen i världen.”

Det är en grym paradox att en ökänd förtryckare av yttrandefriheten är inbjuden till konferensen. Ghazi Salahuddin al-Atabani, närmsta rådgivare till den folkmordsanklagade presidenten i Sudan, Omar Al Bashir.

Som kommunikationsminister och informationsminister har al-Atabani aktivt motverkat yttrande- och pressfriheten i Sudan och är ansvarig för att ha bannlyst Sudans människorättsorganisationer. Hans närvaro vid Bildts konferens måste ses som ett dåligt skämt.

Vad värre är: Al-Atabani är presidentens rådgivare för Darfur där 480 000 människor har dödats de senaste 12 åren och 2,8 miljoner fördrivits. Den som vill se al-Atabani i aktion, bör titta på honom i en BBC-debatt i Doha 2009, där han säger att Internationella brottmålsdomstolen ICC saknar legitimitet. Att ett enigt säkerhetsråd har beslutat sig för att ställa president Omar Al Bashir inför domstolen i Haag kallar han ”hyckleri”.

Bildt kan knappast vara omedveten om Ghazis förflutna. Hur är det möjligt att bjuda in en man, som borde arresteras när han sätter foten på europeisk mark?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.