Kvinnor kör bättre än män

Malin Krutmeijer: den där bilen åskådliggör skillnaden mellan dam- respektive herrfotboll

Med sina 187 fotbollslandskamper klår Therese Sjögran Anders Svenssons 146, men det var honom Svenska Fotbollsförbundet valde att belöna på gårdagens fotbollsgala.

Alla är överens: Sjögran förtjänar också en bil. Svensson själv ger gärna bort bilen till henne. Pia Sundhage är upprörd. Sydsvenskan får ur Zlatan Ibrahimovic – känd för sina svindyra sportbilar – en liten protest med tillägget ”Jag vill också ha en bil”.

Man kan läsa det som åsikten att detta är fuskigt, men hela grejen är lite sjuk. Och det är ju sant. Flera sportjournalister har påpekat det absurda i Fotbollsförbundet delar ut presenter i halvmiljonklassen till redan välbärgade fotbollsspelare.

Men den där bilen åskådliggör också skillnaden mellan dam- respektive herrfotboll. Det är männen som blir rika och kan göra sig själva till varumärken, vilket ger sponsorer och feta reklamkontrakt. Det är männens fotboll som räknas, får rubriker och priser.

Nu, när det äntligen känns som att detta börjar ändra sig, väljer Svenska Fotbollsförbundet att med hjälp av en sponsor inskärpa att en kvinnlig spelares 187 landskamper är värda mindre än en mans 146. Förbundet skulle sagt nej till den där bilen.

För övrigt finns det statistik på att kvinnor kör bättre än män.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.