Med en schyst blockflöjt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-04

Tidig Musik slår Mikael Strömberg med häpnad

När nu Top 20 styr musiken med en sådan förfärande kraft känns sociologen Theodor W Adornos kritik "Makten som maktens monolog" giltig än i dag: hur smal eller bred musiken än är, är den en fråga om ritualer, konsumtion och någon form av självförhärligande. Mycket konst är bara en ursäkt för konstnärens egen tillväxt.

Problemet är att ingen vill se Adorno-spöket i debatten. Tanken slår mig när jag läser senaste numret av Tidig Musik - magasinet för musik från medeltid, renässans och barock. Tidskriften är språkrör för en liten sekt som naturligtvis hävdar sin rätt: mer pengar, mer uppmärksamhet, mer indirekt idolskap. Och med en självbild som speciell och icke-erkänd skiljer den här sekten sig inte nämnvärt från någon annan subgrupp. Det intressanta med Tidig Musik-gänget är att det växer sig allt starkare i takt med den exempellösa maktkoncentrationen inom musiklivet. De hörs och de kan formulera sig.

Och de gör motstånd. Ett exempel är Peter Pontviks debattartikel Tidigt? -ingen senare fråga! Varför struntar man i oss, varför ser man oss inte som en långsiktig investering? Visa oss respekt! Det handlar om så marginaliserade ting som renässansinterpretation och rätt eller fel flöjtvibrato från 1700-talet. Men de ger sig inte!

Dan Laurin, världsartist på gamla tiders obligatoriska nybörjarinstrument, blockflöjt, är ännu tuffare. Han representerar den mest extrema varianten av självhävdelse där konst endast går ut på "att förverkliga konstnärliga drömmar". Allt annat är "massproduktion" och "fördummande upplevelsekultur". Det är strongt att våga tro att blockflöjtistens entreprenörsanda kan gå i bräschen för musiklivet!

Det verkar alltså som om bristen på självbild - i själva verket är man bara en understämma i maktens monolog - har stärkt den egna entusiasmen bland Tidig Musik-människorna. Och 22-24 oktober drar de i gång en landsomfattande manifestation för den tidiga musiken i Sverige, med konserter i Stockholm, Malmö, Göteborg och Örebro.

Mikael Strömberg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln