Bokmässan: Samarbetet med Ungern är harmlöst

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2015-06-09 | Publicerad 2015-06-08

Folke Schimanski: ”Balassinstitutet bjuder in antisemiter och antiziganister”

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister.

Efter att ha tittat på vår hemsida antar Folke Schimanski (Aftonbladet 5 juni) att Bokmässan ”har en del att förklara” rörande samarbetet med ­fokuslandet Ungerns kultur­institut, Balassiinstitutet.

Om Schimanski hade bemödat sig att också titta i Bokmässans seminarieprogram, som släpptes i förra veckan, kanske han inte hade behövt anta lika mycket.

Årets fokus är ett sätt att lyfta den ungerska litteraturen. Bland de författare som kommer ryms framstående namn som Péter Esterházy tillsammans med ­yngre kollegor som Noémi Szécsi, som bland annat belönats med EU:s litteraturpris. Författare vars resa och uppehälle bekostas av Balassiinstitutet, men som representerar sig själva och sina författarskap.

Vi är naturligtvis medvetna ­om den debatt som förts kring ­Ungern de senaste åren. Och ­flera av de viktiga frågeställningar Schimanski verkar vilja dryfta adresseras i programmet. Mediesituationen diskuteras bland annat i ett seminarium som arrangeras av Svenska PEN. Och makt och motståndsstrategier i Ungern belyses av den världsberömda filosofen Ágnes Heller. För att nämna två exempel.

Bokmässan har alltid varit en plats där åsikter öppet möts och bryts.

Så också i fallet Ungern.

Daniel Levin

Programchef bokmässan

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln