Campion – en mästare på våld och passion

Nya tv-serien ”Top of the lake” är något i särklass

Elisabeth Moss, känd från bland annat Mad men, spelar polisutredaren Robin.

BERLINS FILMFESTIVAL En efter en tar de stora regissörerna klivet över till tv-serievärlden. Den senaste är Jane Campion, vars Top of the lake visades i sextimmarsmaraton i Berlin. Det är bara att hoppas att SVT köper in den, för den är något i särklass.

När en tolvårig, gravid flicka försvinner ut i vildmarken rör det upp konflikter i byn Top Lake. Polisutredaren Robin, (Elisabeth Moss – Peggy Olson i Mad men), på besök i hembyn, engagerar sig i fallet. Det för henne mellan olika nav i det lilla samhället: flickans pappas knarkimperium, de lokala makthavarna och ett kvinnokollektiv som slagit sig ner i ett område kallat Paradise. Hon möter också sin ungdomskärlek Johnno, som hon delar ett svårt trauma med.

Det är klassisk Campion-mark: steget är till exempel inte långt till In the cut (2003), där huvudpersonen också nystar i ett manligt våldsmysterium samtidigt som hon drabbas av passion. Kriminalhistorien pekar mot ett patriarkalt Brott av episka dimensioner, som står mellan män och kvinnor. Tillit är bräckligt, kärlek är risk, men få kan som Campion skildra kvinnlig åtrå.

Här äger det stora dramat rum mot en fond av underskön nya zeeländsk natur,

där hundskall ekar i natten. Serien liknar faktiskt en västern med Robin som The lone ranger, hennes chef som korrupt sheriff, knarkpappan med entourage som banditgäng och kvinnokollektivet som visa – och roliga – indianer i sitt läger.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.