SVT & TV4 rundar Stim

Snuvar kompositörer på royalties – satsar på musik utan upphovsrätt

I TV4-serien Allt faller användes alltifrån Håkan Hellström till 70-talsprogg i soundtracket. I dag hade regissören Henrik Schyffert inte fått lov att välja och vraka så fritt. Det är inte heller fritt fram att anlita vem man vill för att skriva ny musik till en tv-produktion. TV4 har nämligen bestämt sig för att ta ifrån regissörerna den rätten. SVT går samma väg, även om de ännu inte har en tvingande formulering.

Det berättar Jan Gradvall i en krönika Dagens Industri. Tidigare ”stimmade” filmskaparna helt enkelt: de rapporterade till musikernas upphovsrättsorganisation Stim vilken musik de valt och sedan betalade tv-kanalen en ersättning.

Nu anlitar TV4 och även SVT företaget Epidemic sound till sina program. Företaget arbetar enbart med icke-Stimanslutna musiker, och erbjuder dem ett engångsbelopp i stället för royalties, vilket innebär att de avstår sin upphovsrätt.

Som Gradvall påpekar har ersättningen från radio och tv varit en viktig inkomstkälla för musikskaparna. Nu bidrar alltså de stora tv-kanalerna till att försämra deras villkor, och kringskär starkt sina regissörers kreativa frihet. Än så länge kräver alltså inte SVT alltid att man ska jobba med Epidemic sound. Men att public service ens anlitar ett företag som i praktiken svartlistar organiserade musiker, som vill ha skäligt betalt, är skamligt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.