Tyskar mot judar mot palestinier

Smärtsamt allvar om samtiden av gästande teater från Berlin

”Third generation” på Malmö stadsteater.

TEATER Förlåt, förlåt säger tyske Niels i början av pjäsen Third Generation, ett gästspel från Berlins Schaubühne som till och med i morgon ges på Malmö stadsteater. När ingen i publiken säger sig vara vare sig jude, rom eller homosexuell ber han hela Sverige om ursäkt för att landet under andra världskriget tvingades ta emot så många judiska flyktingar.

Redan där sitter uppsättningens ton: drastisk humor som snabbt pilar över i smärtsamt allvar med udden riktad in i samtiden. Ingen i en publik till största delen bestående av gymnasieelever törs räcka upp handen och säga att ja, jag tillhör en av de grupper som mördades i koncentrationslägren. Och säkert finns här både barn med flyktingbakgrund, och några som tycker att Sverige har tagit emot alldeles för många.

Pjäsen tar utgångspunkt i tio skådespelares egna erfarenheter av att vara barnbarn till andra världskrigets offer och förövare: till judiska överlevare, fördrivna palestinier och tyska nazister. Den har turnerat sedan 2008 som ett ”work in progress”. Tyskar, israeler och palestinier drabbar samman i ett myller av perspektiv. Det är en vild men imponerande koncentrerad lektion i hur komplex Mellanöstern-konflikten är, inom såväl som mellan nationerna.

Enda fläcken är en del publikfriande nationella stereotyper, också under eftersnacket med publiken.

Regissören Yael Ronen framkastar att svenskar nog är lite politiskt korrekta. Var det därför vi inte skrattade åt vissa scener? Nej, svarar en kille, det var fantastiskt. Det var bara inte roligt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.