Film som krossar myt om romerna

Senada Alimanovic med dotter.

BERLINS FILMFESTIVAL ­Danis Tanovic An episode in the life of an iron picker, som tävlar på Berlin filmfestival, handlar om en romsk familj i en liten by i Bosnien-Herzegovina. Det är sådana som dem Tobias Billström pratar om, när han oroar sig över folk som kommer hit från Balkan fast de ändå inte får stanna. Romerna är en öm punkt i det europeiska projektet. De ses som ett ”integrationsproblem”, diskrimineras och förföljs. Många lever extremt fattigt.

Mytbildningen kring romer är inte vacker, och därför är det befriande att möta Nazif Mujic, Senada Alimanovic och deras två små flickor. De spelar sig själva, bjuder in oss i sin vardag och återskapar en autentisk kedja av händelser. När Senada får ett svårt missfall förvägrar läkarna henne operation eftersom hon saknar sjukförsäkring. Nazif vädjar förgäves om en avbetalningsplan på den skyhöga notan. Till slut tvingas de korsa lagens gräns för att rädda Senadas liv.

Dramatiken ramas in av familjens hårda arbete. I ett snöigt landskap hugger de ved, bakar börek och förvandlar för hand skrotbilar till säljbar metall. Inkomsterna befinner sig skrattretande långt ifrån att motsvara arbetsinsatsen. Ändå vill man gärna stanna i den här varma familjen. Man önskar dem innerligt ett drägligare liv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.