Han skriver om våldet som engagerar

Anders Roslund tar sig an ökningen av vapen och gängvåld i sin nya kriminalroman

Sverige har fem gånger så många dödsskjutningar per capita som Tyskland.

I sin nya thriller Jamåhonleva tar sig Anders Roslund an ett av våra största samhällsproblem.

Anders Roslund och Börge Hellström lyckades förena hårdkokt samhällskritik med högkvalitativ spänning, en kombination som gav dem mängder med priser och utmärkelser. Det internationella genombrottet kom med Tre sekunder, som först kom 2009, översatts till 36 språk, sålts i miljoner och blivit film i Hollywood.

Anders Roslund.

Men så dog Börge i cancer.

– Han hade blivit som en familjemedlem. Jag saknade honom varje dag. Kände mig som en halv logotype. Plötsligt var det inte roligt att skriva längre. Jag mådde allt sämre och en dag trillade jag ihop i tunnelbanan. Det var en fördröjd sorgereaktion efter Börges död.

Anders fick professionell hjälp och säger att han kom tillbaka lite annorlunda. 

– Jag bråkar inte längre med min fru. Tidigare kunde jag få våldsamma raseri­utbrott. Jag tvivlar inte längre på min förmåga att skriva. Men utan Börge hade det aldrig blivit någon bok över huvudtaget. Och hade han fortsatt leva hade jag inte bytt förlag. 

Anders lämnade Piratförlaget för Bonniers. 

– Nu var jag ensam och ville ha en nystart.


Att han valt att skriva om det ökande vapen­våldet beror på att det är den fråga som engagerar svenska folket mest.

– Förut har alltid vård, skola och omsorg varit viktigast. Nu sätter man säkerheten främst. Tidigare var det mc-gäng som krigade mot varandra. Nu skjuter unga impulsstyrda, lättkränkta män ihjäl varandra på gatorna mitt i våra städer. 13-14-åringar kastar in handgranater i människors hem och hinner dra i väg på mopeder i tid för att slippa se den förödelse de skapat. 

Fyra hundra miljoner vapen är på drift efter Balkankriget.

– Många av dem fraktas hit i rumänska budbilar som lätt tar sig in över gränserna utan att polis och tull har möjlighet att kontrollera ens en bråkdel. Sverige måste vara ett underbart land för den internationella brottsligheten. Det är en helt öppen arena. Bara att ta för sig. Vi har varit så naiva.

2004 blev de baltiska staterna medlemmar i EU.

– Då bad polisen den svenska regeringen att ha kvar visumkravet för att hindra att kvinnor kunde bli utnyttjade som offer för trafficking. De fick nej med motiveringen att det inte verkade välkomnande. 

Men det skulle inte komma några vapen hit om det inte funnits ett behov.

– De största behoven finns i de utsatta områden där femtio procent är arbetslösa och femtio procent inte har gått ut grund­skolan. Det är där man måste sätta in åtgärder. Och inte är det hårdare straff. Det hjälper inte.


Eftersom ämnet är så tungt har Anders fört in sin återkommande hjälte Piet Hoffman i Jamåhonleva. Han och hans familj blir huvudpersoner i en berättelse om hämnd och förräderi när det förflutna under tre dagar exploderar i vår tid.

– Börges och min version var hälften sanning, hälften lögn. Alltid underhållning i första hand. Och jag fortsätter på den linjen.

Det var Börge som med sin bakgrund som kriminell och missbrukare var den som hade kontakterna i den undre världen. Nu har Anders skaffat sig ett annat batteri med människor som han bollar idéer med. En av dem är Calle Thunberg, före detta ledare för Militärligan som rånade banker i början av 1990-talet.

– Han berättade hur Piet Hoffman skulle gå tillväga för att snabbt kunna öppna ett kassaskåp i min nya bok.


Fredagen den 27 september ska filmatiseringen av Tre sekunder ha svensk premiär. Men premiären har skjutits upp av olika skäl under sju år så helt säker kan man inte vara.

– Huvudrollen som Piet Hoffman spelas av Joel Kinnaman. Det kändes märkligt att få ett ansikte på honom. Men det fungerar. När jag skriver om Hoffman ser jag honom framför mig. Kinnaman har blivit Hoffman. Även vår andre följeslagare Ewert Gren har fått ett ansikte. Han spelas av en snygg, svart, cool rappare, Common. Först blev jag förvånad men det fungerar det också.

– Piet Hoffmans fru spelas av Ana de Armas, en kubansk-spansk skådespelerska som medverkat i Blade­runner 2049 tillsammans med Harrison Ford och Ryan Gosling. Hon är också aktuell i den nya James Bond-filmen. En Bondbrud som Zofia Hoffman. Vem hade trott det?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.