ÅSIKT

Som att dela en cigg efter ett tufft arbetspass

Podden som tar dig bakom kulisserna i krogvärlden

avHanna Olsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Jag ser ännu en dokumentär om en ­mästerkock. Flynn MacGarry har drivit restaurang på hög nivå sedan han var elva år gammal, först hemma hos mamma, nu på ­nedre östra Manhattan.

Chef Flynn, som till exempel finns att hyra på SF Anytime, är en rafflande dokumentär om ett barn som fått alla möjligheter, all kreativ frihet och uppbackning. Om talang, press i sociala medier och om temperament. 

Restaurangköket är en tacksam skådeplats för dokumentärer och realityserier med sin förhöjda stämning, sin råhet, aggressivitet, koncentration, sitt lagarbete.

Men det skulle till en svensk för att flytta blicken från mästerkocken till servisen och baren. Jesper Borgenstrand har snart 20 år i branschen bakom sig som bland annat diskare, servitör, sommelier och hovmästare.

2014 startade han Facebookgruppen Hänt på restaurang där krogpersonal öste in allt från små anekdoter om störiga gäster till historier om riktiga arbetsmiljöproblem. Facebookgruppen blev en bok och nu även en podd där han drar sina bästa historier ihop med kollegorna.

Vi får veta var gäster dricksar bäst och sämst, hur man hanterar en vaskare och vad restaurangpersonal egentligen tycker om matallergiker (inga favoriter, direkt). Stämningen är precis så snackig och Stockholmsdialekttung som man kan förvänta sig. Det känns som att man delar en cigg under fläkten efter att ha suttit rejält i skiten under kvällen.

Det är bara att hoppas på fler poddar från arbetsplatser. Det låter kanske överdrivet ödmjukt, men jag skulle älska att höra vad personalen i sminkdisken på Åhléns säger om kunderna, eller hur det pratas på taxichaufförernas raster.

Men jag tror att jag kommer älska Chef Flynns restaurang också. När ni läser detta så vet vi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Podd