Harry Potter-podd helt utan magi

Hanna Olsson blir besviken trots en god idé

Hur kom 20-årsjubileet av Harry Potter att handla om Björn Kjellmans pressade schema?

Vi tar det från början. Vi är besatta av årsdagar, våra egna (”tänk att för prick fem år sedan flyttade jag från Malmö!”) och framför allt våra gemensamma. Ta Mansonmorden till exempel, vars 50-årsdag inte bara uppmärksammades i Tarantinos nya film utan också utgjorde stoff till en lång rad true crime-poddar som ­hade en sommar att fylla. Det finns säkert tusen skäl till att ”Mansonjubileet” tog så stor plats, men en del av det var: det var ett jämnt antal år sedan.

Därför vill såklart Rabén & Sjögren och Storytel inte vara sämre och lanserade i lördags Potterpodden – Harry Potter bok för bok, precis på 20-årsdagen av den svenska utgivningen.

Programleder gör den välmeriterade kulturjournalisten Marie Birde och den kommande säsongen frestar med gäster som komikern Josefin Johansson, författaren Jonas Gardell och artisten Janice.

I det första och hittills enda avsnittet är Björn Kjellman och Gabriella Gomez inbjudna för att avhandla Harry Potter och den vises sten. Men så blir det tyvärr inte. Gabriella Gomez, som jobbar på Science fiction-bokhandeln i Stockholm, får svara på frågor om vilka frågor hon får i butiken (det visar sig att besökare i den butiken inte frågar om vilket Harry Potter-hus de tillhör).

Björn Kjellman, inbjuden för att han gjort en inläsning av ljudböckerna, pratar om hur många timmar det tog, hur stressigt det var och vägrar ”göra någon av rösterna”. Sen säger han att böckerna handlar om vänskap, bland annat. Ingen av gästerna vill svara på vad de hade sett i den magiska spegel som visar ens innersta önskan.

Min innersta önskan gällande fortsättningen av den här podden: i stället för att tugga på om J K Rowlings (och Rabén & Sjögrens) osannolika succé – ta med oss in i Harry Potter-världen. Gå igenom böckerna noga, tvinga Björn Kjellman att göra Hagrid, visa entusiasm i programledarskap och gästval. En årsdag räcker inte. Bygg lite magi, för tusan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.