Sluta vingla – protestera

Petter Larsson svarar Åsa Linderborg om Nya tider på bokmässan

DEBATT. Den högerextrema tidningen Nya Tider borde ha fått ställa ut på bokmässan i Göteborg, anser Åsa Linderborg (23 aug) och går till angrepp mot en odefinierad ”vänster” som ”vinglar” i frågan om yttrandefrihet.

Eftersom jag hävdat (18 aug) att tidningen borde portförbjudas, räknas jag förmodligen till vingelpettrarna.

Linderborg har flera argument. Eftersom högerextremister kan besöka mässan som privatpersoner, är den ändå aldrig riktigt trygg för de grupper de hatar.

Det är sant. Jag tror inte heller risken är överhängande att Nya Tider-personalen skulle angripa någon. Däremot är det förstås obehagligt nog för många att möta dem. Hotet från ytterhögern är ju på blodigt allvar för många i det här landet, inte bara en principiell diskussion.

Hon hävdar vidare, att eftersom Nya Tider har statligt presstöd bör de inte uteslutas från en mässa med temat yttrandefrihet (hon skriver pressfrihet, men det är ju näraliggande).

Men – detta är min viktiga poäng – vi måste skilja på staten och bokmässan. Statsmakten ska behandla medborgarna lika. Högerextremister har samma rättigheter som vi andra, till exempel att erhålla presstöd eller arrangera demonstrationer.

Så långt verkar Åsa Linderborg och jag överens: liberaldemokratins spelregler gäller även dess fiender.

Privata aktörer är en annan femma. De bestämmer själva vem de vill samverka med. På samma sätt som Aftonbladet inte måste publicera vilka texter som helst, är inte bokmässan skyldig att ge fritt blås åt vilka utställare som helst – vare sig de har presstöd eller ej. Tvärtom måste privata aktörer ta ansvar för vilka åsikter de ger spridning och vilka organisationer de legitimerar.

Mässgolvet är inget torg.

Linderborg medger att det sker en legitimering när Nya Tider får en monter, men avfärdar i hast denna helt avgörande del i min och andras kritik med att det bara är en symbolstrid, att det finns viktigare saker.

Visst. Det finns alltid viktigare saker, vad vi än pratar om. Men nu är det just denna legitimering diskussionen gäller.

Och här vinglar Linderborg själv till det lite, när hon räknar upp tillfällen då det är rätt att protestera. Bland annat bör man ”ifrågasätta Publicistklubben när Avpixlat bjuds in till en panel som vilken gäst som helst”.

Det är ett bra exempel, eftersom det är nästan identiskt med bokmässan. I båda fallen handlar det om en privat aktör med yttrandefrihet på dagordningen som helt frivilligt ger en plattform åt ytterhögern.

Det jag inte förstår är varför det skulle vara OK att ifrågasätta Publicistklubben, men inte bokmässan?

Så på den punkten är jag enig med Linderborg: Vänstern måste sluta vingla.

Och konsekvent protestera när föreningar, företag, tidningar, bokmässor och andra bereder plats åt extremhögerns propagandister.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln