Bli lesbisk, soft girl – eller organisera dig

Tänk om det kunde bli tiktoktrendigt med stormöten, blockader och kurshelger

”Men om vi tänker konstruktivt? Finns det något sätt att få den där trendpendeln att svänga till … org girls? Organising girls!”, skriver Nino Mick.

Likt Joel Halldorf förstår jag lockelsen med soft girl. Katrine Kielos-Marçalvarna för de ekonomiska riskerna bäst hon vill men vem vill ha ett heltidsjobb när man kan ”ligga på en bädd av mossa med sina älskare”?!

Är det nu det händer? Blir det äntligen trendigt att köpa kollektivhus på landet med sina väninnor, skaffa barn med sina bögkompisar och åka på sexweekends till sina (om så önskas manliga) lovers?

Men till min besvikelse: Soft girl bor med en man? Och mannen tjänar pengarna? Är det inte märkligt att kvinnorollerna studsar mellan det kapitalismen exploaterar (girlboss) och det heteromän tjänar på (trad wife)?

 

Inte vill jag hindra någon att vara hemmafru åt sin man. Jag kan (nästan) behålla mina funderingar för mig själv: Kommer hon inte någon gång tröttna på att tala med mjuk röst? Kommer hon inte förr eller senare vilja – bildligt eller bokstavligt – böja maken raklång ner i bakbordets vetemjöl och knulla honom i röven? (Kommer inte maken förr eller senare vilja det?)

Och så var det den privatekonomiska makten. Som Katrine Kielos-Marçal skriver: ”Just nu kanske du tror att din kille aldrig kommer lämna dig. Eller slå dig. Eller hota dig.” Det enda som irriterar mer än en förnumstig ekonomikrönikör är ett präktigt queer så jag borde förstås avhålla mig från att utropa: BLI LESBISKA!

”Jag älskar att jobba halvtid och sedan komma hem och baka! Tre plåtar kärleksmums till Palestinagruppernas möte.”

Själv är jag bekymrad över min pension men det beror främst på den överhängande risken att klimatkatastroferna och barbariet kommer att brandhärja planeten till olevbarhet lagom till 65-årsdagen. Än så länge ingen livsstilsfeminism i sikte som fixar det problemet.

 

Kära soft girl, är det rädslan för världsläget 2060 som får dig att klamra dig fast vid gjutjärnsgrytan? För att ankras till något med tyngd? Jag raljerar inte, jag relaterar.

Men om vi tänker konstruktivt? Finns det något sätt att få den där trendpendeln att svänga till … org girls? Organising girls! Som tar över civilsamhällets makt och börda efter 68-feministerna. När blir det tiktok-trendigt att gå med i fredsrörelsen och facket? Alltså inte med en hashtag utan med fysisk närvaro på stormöten, blockader och kurshelger? När kommer videoklippen med tips om demokratiska mötestekniker?

När kommer intervjun med Wilma, 24: ”Jag älskar att jobba halvtid och sedan komma hem och baka! Tre plåtar kärleksmums till Palestinagruppernas möte.”

 

Att vårda en rörelse som ett barn, att göra kärlek genom sitt engagemang, att lämna ett bestående avtryck som inte har halva ens DNA. Att gräla med organisationskamrater lika passionerat som om de vore ens livs kärlek. Att betala gemensamt. Att förstå mängden arbete som krävs för att hålla den här planeten rullande och att merparten av det utförs oavlönat. Att sörja det som redan gått förlorat. Att fira segrarna tillsammans. Att vila för att orka i längden. Allt detta är också ett gott och meningsfullt liv.

Café Bambino: 3 body problem, positiv klimatnihilism och sci-fi

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.