Sätt träd i kruka för balkong och terrass

Publisert:

Träd i kruka, går det? Jo, faktiskt, det går att sätta i princip alla träd i kruka så länge de inte blir för stora. Men det finns några saker att tänka på. Här här trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips.

– Det är inte alla förunnat att ha en trädgård med plats för stora träd och buskar, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård.

Visst vore det härligt att njuta av syrendoften, plocka äpplen eller sitta i skuggan av en liten trädkrona även om man bara har tillgång till en liten balkong. Och det går faktiskt.

– Viktigast när man planterar träd är att använda en stor kruka. Trädet består av två delar, den ena ovan jord, stam och krona, och den andra under jord, rötterna, och båda är ungefär lika stora. Så välj en kruka som är minst tre gånger så stor som rotklumpen, säger Bosse Rappne.

Smultron är trevligt att ha runt trädets fot.

Det finns mycket att välja mellan om man vill sätta ett träd i kruka. Bosse Rappne har valt en uppstammad rödvinbärsbuske, Jonkheer van Teets, som har ett kraftigt växtsätt och stora, lysande röda, bär.

– Vinbär och syren är mina favoriter i kruka, säger han. När man planterar så här så är det ju ett hål i krukans botten för dräneringens skull och för att kunna flytta på den utan att lecakulor eller jord åker ut behövs en krukskärva över hålet.

Han knackar sönder en liten lerkruka och tar en kupig bit och lägger över hålet så att vattnet kan passera men allt annat stannar kvar.

– Fyll bara på 3–4 centimeter med dräneringsmaterial, till exempel lecakulor. Jorden förser trädet med näring och håller kvar vattnet. Är det för lite jord får du springa hem på lunchen och vattna, och det är ju inte så bra, säger Bosse Rappne.

Han fyller på ett lager lecakulor och sedan urnjord, som är en jordblandning speciellt för just krukor. Den håller länge och näringen räcker ungefär en månad. Därefter blandar du näring i bevattningsvattnet eller lägger något långtidsverkande gödsel i jorden.

– Vedartade växter ska aldrig ha jord upp på stammen, säger Bosse Rappne. Och jordytan ska hamna en bit under krukans kant så det inte svämmar över när du vattnar.

Ett sådant här träd växer i flera år. Och det som är smart med att ha ett uppstammat träd på balkongen, där det kan vara lite trångt, är att när du sitter bredvid det så hamnar kronan över ditt huvud och du kan njuta av doft, smak eller skugga utan att det tar så mycket plats.

– Runt trädet sätter jag några plantor smultron för barnens skull, så kan de gå här och plocka. Snabbt, enkelt och gott, så kan man sammanfatta det här, säger Bosse Rappne.

Det finns en mängd olika träd som passar att odla i kruka.

10 träd och buskar för krukan

  • Dvärgsyren. Vackert blommande och ljuvligt doftande.
  • Äpple. Välj en sort med svagväxande grundstam. Blommor på våren och frukt på hösten.
  • Vinbär. Både svarta och röda vinbär passar att stamma upp. Njut av bären i juli/augusti.
  • Pärlrönn. Dekorativt och får vita bär på hösten.
  • Ormhassel. Härligt knollriga grenar och vackra blad.
  • Alpvide. Litet träd med rund bredväxande krona. Unga blad och skott är silveraktiga och vitfiltade. På våren är den full av videkissar.
  • Rosor. Rosor behöver en rejäl kruka, helst både 50 centimeter djup och vid. Men har du palts är det underbart med rosendoft på balkongen.
  • Japansk lönn. Finns i en mängd olika vackra färger och former.
  • Rönnsumak. Grönskar sent med ett exotiskt uttryck med sina flikiga blad.
  • Paradisäpple. Långsamväxande träd med klotformad krona. Rikligt blommande i maj med vita blommor.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.