Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2018-06-07

Enligt trädgårdskalendern finns det en hel del du kan pyssla med i trädgården.

Redan juni! Nu njuter vi som bäst av sommaren och grönskan. Det växer så det knakar och det finns en hel del att pyssla med i trädgården och på balkongen. Trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips.

Maj var het och torr i stora delar av landet så växterna har kommit lite längre i utvecklingen än vanligt. Kanske har trädgården börjat anta formerna av en djungel? Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård ger sina bästa tips för vad du kan göra i juni.

Här får du tips både för trädgården och balkongen.

I trädgården

Plantera nytt. Nu är det perfekt tid att plantera nya perenner, buskar och träd. Trädgårdsbutikerna är proppfulla av växter och utbudet är stort. Växterna etablerar sig snabbt och klarar vintern mycket bättre om de hunnit växa till sig och rota sig ordentligt.

Lökväxterna. Knipsa av frökapslarna på lökväxterna, annars tar de onödig kraft från löken. Försök att härda ut och låt blasten vissna ner helt och hållet, ja det är fult, men du kan binda ihop blasten och försöka gömma den under något annat.

Vattna, vattna, vattna.

Vattna. Passa på att vattna när det regnar, då tränger vattnet ner djupare och rötterna söker sig neråt. Vattna helst på morgonen, då undviker du att locka fram sniglarna. Vattnar du på dagen dunstar upp till trettio procent av vattnet bort.

Grönsakslandet. Inspektera landet ett par gånger i veckan så du har kolla på snigelangrepp och ohyra. Passa på att luckra upp jorden så att ogräset inte får fäste.

Perennstöd. Höga eller tunga perenner kan behöva stöd. Det finns både enkla varianter och mer arbetade att köpa men det är enkelt att göra egna av pil eller bambu. Sätter du dit stödet tidigt kommer det inte synas så mycket längre fram.

Vårblommande buskar. När de blommat över kan du snygga till dem men beskär inte för hårt, det kan du göra i höst.

Rosenskäran har vackra dilliknande blad.

Perennpyssel. När du ändå strosar runt och njuter av trädgården kan du passa på att plocka bort vissna blommor och torra kvistar, jo

Grönsaksgallring. Har du sått grönsaker så är det bra att gallra så varje planta får plats att växa. De du rensar bort lägger du i salladen.

Häcken. Runt midsommar är det lagom att klippa häckarna. Använd alltid jordfelsbrytare när du använder eldrivna verktyg i trädgården. Var försiktig om du använder häcklippare med sladd så du inte klipper av den.

Klipp inte gräset för kort.

Gräsmattan. Klipp gräset ofta men inte så mycket. Håll gräset 4–5 centimeter, då blir det torktåligt och slitstarkt.

Gräsklipp. Du kan antingen låta gräsklippet ligga kvar efter klippning så går näringen tillbaka. Eller så lägger du det som marktäckning i landen. Du gödslar och minskar även på avdunstningen av vatten så du inte behöver vattna så mycket.

Nässelvatten. Passa på att lägga bortrensade nässlor i vatten så får du ett bra näringsmedel till växterna. Använd en hink med lock och låt stå några dagar. Ja, det luktar illa, men rör om lite så minskar stanken lite. Blanda 1 del nässelvatten med 10 delar vatten, det är lagom.

Utflyttning. Varmt och skönt, men var försiktig när du flyttat ut unga plantor. De kan, precis som vi, bränna sig i solen. Vänj dem försiktigt vid sol, vind och regn.

Potatislandet. Kupa potatisen om du inte redan gjort det. Kupa gärna två gånger för att hindra solljuset från att göra potatisen grön och oätlig.

Ingen midsommar utan jordgubbar.

Jordgubbslandet. I år lär det bli jordgubbar till midsommar. Redan nu börjar bären bli tunga och lägga sig mot jorden. Täck med halm eller träull så minskar risken att de äts upp av sniglar eller förstörs av markkontakten.

Skydda skörden. Låt fiberdukarna ligga kvar så försvårar du för skadegörarna som morotsflugor, kålflugor och kålfjärilar. Efter pollinering skyddar den jordgubbarna mot fåglarna.

Ogräs. Var inte så pedant, visst, det är bra att få bort ogräset innan det går i frö eller sprider sig för mycket. Men tänk på att det faktiskt kan vara rätt fint också. Är det hopplöst mycket ogräs i en rabatt kan det vara bättre att gräva upp och gräva om än att ständigt slita sig svettig.

Frossa i egenodlade kryddor.

Kryddor. Så ettåriga kryddor på friland eller i kruka. Dill, koriander eller basilika, valet är ditt.

Snigeljakt. Även om det är torrt och dammigt så finns sniglarna där någonstans. Ta en sen kvällsrunda eller en riktigt tidig så hittar du antagligen några ovälkomna typer.

Temperaturkoll. Hur varmt det än är i början av juni så finns det alltid en risk för kalla nätter. Håll koll på väderleksrapporten och plocka in eller täck känsliga blommor som till exempel dahlior.

Krukväxterna. Låt krukväxterna komma ut på sommarlov. Många av våra krukväxter trivs inte i gassande sol på fönsterbrädan. Låt dem få lite semester. Flytta ut när det är lite molnigt och inte så blåsigt. De flesta trivs i lite halvskugga.

Balkonghäng när det är som bäst.

På balkongen och terrassen

Sommarblommor. Nu växer det så det knakar i krukor och balkonglådor, eller? När det är så lite jord att växa i behöver du tillföra näring minst en gång i veckan.

Ansa. Ta för vana att titta till dina växter. Ansa bort vissnade blad och blommor så kommer det nytt. Skörda kryddor innan de går i blom. Dusch gärna växterna lite då och då men tänk på att använda ljummet vatten.

Flytta om. Arrangera om krukorna vartefter de blommar som vackrast. Det är inte bara färgen utan även formerna som skapar spännande kontraster.