Dags att räkna alla våra fåglar – igen

Publicerad 2018-01-25

Fyra talgoxar, en sidensvans, två tofsvipor och visst var det en domherre därborta...?
I dagarna går vi man ur huse för att räkna fåglar.
För 13:e året genomförs fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten”.

Fågelmatning är numera en folkrörelse och sista helgen i januari är det dags för årets stora fågelräkning. Sveriges Ornitologiska Förening vill att vi under fyra dagar räknar alla fåglar som besöker fågelbord och andra fågelmatningar i landet.

Folkrörelse

Fågelräkningen genomförs för 13:e gången. De senaste åren har drygt 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat resultat.

Sveriges Ornitologiska Förening räknar med att närmare 500 000 hushåll matar fåglar varje vinter, och att de kontinuerligt blir fler.

Alla som matar fåglar uppmanas därför att försöka räkna de fåglar som besöker ”de dukade borden” sista helgen i januari. Uppgifterna rapporteras till BirdLife Sverige (Sveriges Ornitologiska Förening) som sammanställer dem.

Fyra dagar

Rapporteringen görs bäst via föreningens hemsida och www.vinterfaglar.se. Det är också möjligt att rapportera via en gratis-app eller via post och ett särskilt rapportkort.

Räkningen pågår 26–29 januari. Att räkningen pågår både fredag och måndag innebär att förskolor, skolor och arbetsplatser kan deltaga.

Via ”Vinterfåglar Inpå Knuten”, får Sveriges Ornitologiska Förening in ett digert material från hela landet. Varje år presenteras sedan en nationell topplista och även regionala topplistor.

Alltid talgoxe

Med undantag för att talgoxen alltid toppar den nationella listan, varierar ordningsföljden mellan fåglarna en hel del på grund av väder och snöförhållanden. Räkningen har bidragit till många nya värdefulla kunskaper om våra vinterfåglar och vilka villkor som påverkar deras liv.

Redan söndagen 28 januari kommer preliminära resultat från årets räkning.