Så inreder du med lampor – smartaste tipsen

Tips: Lys upp hemmet – rum för rum

Uppdaterad 2018-11-16 | Publicerad 2018-10-26

Skinande lampor i metall - en av höstens belysningstrender. Fr v: Bordslampa Vincent, 699 kr, Ellos home. Taklampa Dome, 2458 kr, Ferm living. Bordslampa, 299 kr, H&M home.

Mörkare dagar kräver ljusare rum.
Vi guidar dig till de starkaste trenderna och de smartaste tipsen för lampor och belysning.
Skinande metall, strålande svärta, naturligt ljust eller pigga pasteller – vad passar bäst i ditt hem?

  • VARDAGSRUMMET I vardagsrummet vill vi kunna dimma ner och mysa in oss ordentligt, men se till att ha en bra läslampa i anslutning till soffan eller favoritfåtöljen. Har du en tv är det bra att sätta ljus på väggen bakom tv-apparaten – det skarpa ljuset från tv:n i kontrast till en mörk vägg bakom tröttar ut ögat.
  • SOVRUMMET Utöver den obligatoriska läslampan vid sängen bör du tänka på att ha bra belysning i anslutning till garderober och byråar så att du slipper famla i mörker när det är dags att klä på sig under mörka morgnar. Är ni två som delar säng kan det också vara smart att ha två vinkelbara vägglampor bredvid varandra på mitten av väggen över sängen. Då är det enklare att rikta bort ljuset från den som vill sova medan den andra läser några sidor till.
  • KÖKET I köket är arbetsbelysningen cen- tral, men vi vill också ha möjlighet att dämpa ljuset något under mysiga middagar. Se till att ha belysning med tillräcklig styrka och god färgåtergivning över köks- och diskbänken, och var noga med att lamporna inte bländar dig – varken när du står och arbetar eller sitter ner vid köksbordet. Se också till att lampan över köksbordet ger ljus åt hela bordet. Har du ett avlångt bord kan du behöva flera mindre armaturer på rad för att ljuset ska nå ända ut på kortändarna.
  • HALLEN Hallen faller inte sällan offer för kaos och oreda, men bra belysning kan hjälpa (och pressa!) oss att hålla bättre ordning på hyllor och krokar. Det är också skönt att mötas av ett ordentligt ljust rum när vi kommer hem. Om du har en spegel i hallen vill du inte ha alltför mycket motljus, alltså ljus som kommer bakifrån dig när du speglar dig – då blir det svårare att se både färger och detaljer. Se i stället till att någon ljuskälla lyser från spegelns håll mot dig så får du en rättvis spegelbild!
Helena Åkerberg, ljusdesigner tipsar höstens belysningstrender.

Fem frågor om lampor och belysning

Hallå, Helena Åkerberg som är ackrediterad ljusdesigner på ljusplaneringsföretaget Lighthouse:

  • Går det att säga ungefär hur många ljuskällor som behövs i ett rum? – Det går inte att säga något exakt antal, men generellt är det bättre att välja flera mindre ljuskällor än en stor och kraftig. Placera belysningen så att varje ljuskälla får en egen uppgift, exempelvis belyser en tavla, visar upp en fin blomma, sätter ljus på fönsterbrädan eller lyser upp matbordet så att du kan läsa tidningen. Undvik lampor som bara ger ett ljus rätt ut i rummet, som till exempel en plafond mitt i taket.
  • Vad ska man tänka på när man ljussätter hemma? – Börja med de platser där du behöver extra bra belysning – väggar med tavlor, läshörnan, matbordet, köksbänken, hallen och andra ställen i behov av mycket ljus. Då behövs inget så kallat allmänljus. Undvik att sätta en massa spotlighter i taket för att få en jämn belysning i rummet. Välj i stället att belysa väggar, även om det inte hänger någonting på dem. Ljus på väggar och i taket förstärker rumsligheten och får rummet att kännas större. Tänk också på att välja armaturer där ljuskällan sitter tillräckligt långt in för att inte synas – vi vill se ljuset, men inte bli bländade av ljuskällan.
Lampor med strålande svärta - fr v: Bordslampa Smokie, 599 kr, By Rydéns. Taklampa Avignon, 599 kr, PR home. Bordslampa Evedal, 1495 kr, Ikea.
  • Vilka vanliga misstag bör man undvika? – Att börja med allmänljus och ett gäng spotlighter i fyrkantiga mönster i taket, eller att köpa den snygga lampan i affären fast den inte ger något ordentligt ljus. I dag är risken även stor att man får en LED-armatur med för vitt ljus. I hemmiljö och utomhus måste ljuskällan ligga på 2 700 k. Gå inte på tillverkarnas ord som ”varmvitt” eller liknande, utan se till att värdet verkligen är 2 700 k. Det är också lätt att man får en lampa där man kan se direkt in i ljuskällan och bli bländad. Jag rekommenderar att ta hjälp av en oberoende ljusarkitekt i stället för tillverkarnas ljusplanerare, även om det kostar lite mer.
  • Hur ska man veta vilken typ av ljuskälla som är bäst? – I dag är det nästan uteslutande LED som gäller. Var noga med att prova ljuskällan om du är osäker, låna hem och testa. Alla LED-lampor går heller inte att ljusreglera, vilket är ett krav för en bra hembelysning. Man kan säga att grundregeln är att ljuskällan ska ha 2 700 k, cri-värde över 90 och macadam på mindre än 3. Det kan låta krångligt för de flesta, därför kan det vara bra att ta hjälp av en ljusarkitekt.
  • Finns det några tydliga belysningstrender som du märker av just nu? – Färgerna på armaturerna går åt guld, koppar och mässing, och vi ser mycket runda former, både som bollar men också stora, glorialiknande cirklar. Vi ser också en förändrad attityd till ljus i hemmet – förr satte man kanske några spottar mitt i rummet och hängde en plafond i taket och sedan var det klart. Tur att den tiden är förbi! I dag planerar man ofta ljuset i ett tidigare skede – redan i bygglovsärendet är vi med och påverkar, integrerar och bygger för belysning.

Följ ämnen i artikeln