Bosse Rappnes bästa tips för sommarblommor i balkonglådan

Publisert:

– Tänk om alla balkonger i hela staden hade prunkande balkonglådor, säger Bosse Rappne, och ögonen riktigt lyser. Vilken fantastiskt vacker stad vi skulle ha då.
Så kom igen, nu fyller vi balkonglådor och krukor, och låter hela landet blomma. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips för sommarblommorna i balkonglådan.

– Sommarblommor blommar inte för att vara vackra utan för att fortplanta sig, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård.

Han bär fram skira vita blommor och en lila som doftar gott av viol. Här ska planteras sommarblommor i balkonglådor och krukor.

Balkonglådor är enkelt och roligt.

– Nu är vädret varmt och vi behöver blomster och färg. En balkonglåda förgyller vilken balkong som helst och det är inte speciellt knepigt heller, säger Bosse Rappne.

Välj gärna en balkonglåda med vattenmagasin så slipper du tänka på att vattna varje dag när det är varmt. Och hoppa över lecakulorna, det kan bli för mycket dränering och för lite jord. Planterar du i kruka så väljer du en med hål i botten, hålet täcker du med en skärva så att jorden inte rinner ut.

– Jag fyller lådan med jord nästan upp till kanten men jag trycker inte till, det ska vara ganska löst, säger Bosse Rappne. För fjärilarnas och binas skull har jag valt en heliotrop, de älskar den och den doftar fantastiskt.

Petunia ”Million bells”, heliotrop och snötörel ”Diamond frost”.

På många växter finns en plastställning, ett peltaclip, för att man ska kunna odla dem tätare i växthusen.. Den kan man antingen ta bort eller låta sitta kvar som stöd. Klipp av den nedersta delen så att du får loss krukan, plantera växten och det gröna stödet kommer snart inte att synas men hjälper växten att hålla sig upprätt om det blåser.

– Flytta jorden lite åt sidan och sätt ner växten, tryck till lite så den står stadigt, säger Bosse Rappne. Diamond frost är en av mina absoluta favoriter, en otroligt tålig växt som blir magnifik. Här tar jag bort peltaclipet för jag vill ju att den ska hänga över kanten. Med ett par rosa million bells får vi färg och det blir väldigt fint när den väller över.

Det är bra att ha några vita växter i krukor och lådor, de syns bra på kvällen när det blir skymning. På dagarna syns det som har mer färg.

– Det här är enkelt att sköta, bara att vattna och fylla på med näring efter några veckor när planteringsjordens näring tagit slut. Man kan välja om vill använda pulver eller, som jag föredrar, något flytande som går att blanda i bevattningen, säger Bosse Rappne.

– Blommor blommar inte för att vara vackra, de blommar för att föröka sig. Så fort blommorna börjar bli fula betyder det att de blivit pollinerade och blommat över och ska sätta frö. När växten känner att den säkerställt kommande generationer med fröbildningen, då minskar blomningen. Är man noga och plockar bort de överblommande blommorna så kommer växten känna att , nej, jag har inte gjort tillräckligt, jag måste göra ännu mera knoppar och ännu mera blommor och då blommar de rikligare och rikligare, säger Bosse Rappne.

Bosse Rappne hoppas på att fler ska plantera sommarblommor i sina balkonglådor.

– Tänk om stans alla balkonger var klädda med balkonglådor. Tänk vilken fantastiskt vacker stad vi skulle ha, säger Bosse Rappne.

Vattna, fyll på med näring och plocka bort vissna blommor, då håller blommorna sig fina hela sommaren.

Så lyckas du med sommarblommorna i balkonglådor och krukor

  • Hoppa över lecakulorna och använd hellre en balkonglåda med vattenmagasin. Det finns flera olika modeller. Då får du plats med mera jord. Använder du en kruka ska den ha hål i botten, hålet täcker du med en skärva av en lerkruka så att överskottsvattnet, men inte jorden, rinner ut.
  • Fyll på med jord utan att trycka till den. Näringen i planteringsjorden räcker 3–4 veckor och sedan behöver du fylla på mer, enklast är det att hälla i något flytande näringsmedel i vattnet du vattnar med.
  • Plantera inte för tätt, tänk på att blommorna växer en hel del under sommaren.
  • Nyp bort de blommor som vissnat, annars går de i frö och plantan tror att den är klar och inte behöver producera fler blommor.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.