Finsk design – från Alvar Aalto till Harri Koskinen

Publisert:
Känner du igen några av prylarna? Scrolla ner och se vem som har formgivit dem och vad de är värda i dag.

Tidlöst, storslaget och ibland lekfullt. Finsk design är underbar!
Följ med på en resa bland Finlands främsta formgivare från 1950-talet fram till i dag.

Det är som om finsk design har stått i skymundan för dansk alltför länge. Dansk form har varit så omtalad och gått för höga summor både i Skandinaven, Europa och USA. Men nu får allt fler upp ögonen för arkitektur, konsthantverk och möbeldesign från vårt grannland Finland. För Finland är mycket mer än Mumintroll och finlandsfärjor.

Det är bland annat skog och 55 000 sjöar och många menar att det är just den storslagna och karga naturen som inspirerat så många designers till storverk. Det sägs att Alvar Aalto just tänkte på vågorna och sjöarna när han formgav vasen Savoy 1936, hos oss mest känd som Aaltovasen.

Aaltos möbler är omtalade världen över, de är enkla och rena till sin form. Faktum är att en del av dem gjorde han till ett sanatorium i Finland – de skulle vara lätta att torka av, vara hygieniska för att stoppa smittspridning.

Fyllt med sisu!

Om du kommer till Helsingfors så passa på att besöka Alvar och Aino Aaltos hem som numera är ett museum. Det är en unik villa i stadsdelen Munksnäs. Villan blev klar 1936 och är fylld av Aaltos möbler, även en del från hans vän, den franske formgivaren Corbusier.

Tapio Wirkkala verkade några år senare än Aalto och är också en världskändis i dag. Wirkkala var så beroende av naturen när han skapade att han flyttade ut i skogen. Prototyperna fick flygas till honom, eftersom det var svårt att ta sig fram på vägarna.

Även inom smyckesdesign har Finland varit ett föregångsland. Under 1960- och 70-talen var de mycket trendiga, och i dag har de fått en revival.

De finska designföretagen är framgångsrika och låter tala om sig än i dag. Arabia med porslin och keramik, Artek för möblerna, Iittala för sitt glas och Marimekko för textilen. Även de finska bruksvarorna har hög status i designvärlden, Fiskars med sina välkända saxar och Hackmans med läckra
bestick och kastruller! Ja, det talas om att finsk design är fyllt med Sisu! Svårt att översätta men man kan säga självförtroende, stolthet, styrka…

Valencia, Ulla Procopé.
Ruska, Ulla Procopé.

Ulla Procopé (1921–1968)

Tillbringade en hel del tid i Spanien och det syns på en av hennes mest älskade serviser, Valencia i blått och vitt från 1960. Den är eftertraktad i dag. Detta fat brukar klubbas för runt 1 000-lappen. Procopé formgav även det bruna porslinet Ruska som var så poppis under 1970-talet. Du kan fynda en hel servis i dag för några hundralappar.

Kaija Aarikkas ljusstake Lapsuuteni Joulu (Min barndoms jul) är från 1965.

Kaija Aarikka (1929–2014)

Har formgivit både prydnadsföremål, smycken, glas, knappar, leksaker och textil. Hade ett eget företag som var välkänt. Mobilerna i trä och mässing klubbas i dag för upp mot 25 000 kr. Träljusstakarna har än så länge rimliga priser men börjar gå upp på auktion. Denna praktstake Lapsuuteni Joulu (Min barndoms jul) är från 1965, och hade ett utropspris på 1 500 kr och klubbades för samma pris för drygt ett år sedan.

Kaj Franck, kaffepanna i emalj.

Kaj Franck (1911–1989)

Kallas ofta för ”samvetet inom finsk form”, eftersom han gjorde både eleganta och enkla middagsserviser till bra priser, Teema för Arabia och Kartio för Iittala är de mest kända. Han är en av landets mest betydelsefulla designers och blev professor 1973. Hans konstglas går för en hel del pengar, men hans vardagsvara hittar du till rimliga priser. Här en kaffekanna i emalj som brukar går för någon hundralapp.

En av Oiva Toikkas fåglar från 1970-talet gick för över 50 000 kr på auktion 2019.
Oiva Toikkas servis Kastelhelmi tillverkas fortfarande.

Oiva Toikka (1931–2019)

Ett av Finlands stora internationella namn. Började som keramiker, men är mest förknippad med glas och Iittala. Några av hans unika pjäser har nyligen gått i USA för miljonbelopp. Hans första fåglar kom redan 1972, och de tillverkas än i dag. I höstas gick en av fåglarna från 1970-talet för över 50 000 kr på auktion. Servisen Kastelhelmi från 1964, tillverkas fortfarande. Dessa tallrikar (16 delar) hade ett utrop på 4 000 kr.

Björn Weckströms örhängen Saana.

Björn Weckström (f. 1935)

Han drömde om att bli skulptör, men familjen ville att han skulle ha ett ”säkrare” jobb så han blev guldsmed. 1956 var han klar guldsmed och är en pionjär inom smyckesdesign. I början av 1960-talet var han med och bildade Lapponia som gör smycken. Han är prisbelönt flera gånger om och tillbringar mycket tid i Italien. Det har hänt att hans smycken går över miljonen utomlands. På auktion i Sverige hittar du dem för lägre summor. Örhängen Saana med odlade pärlor, Lapponia, utrop 3 000 kr.

Ilmari Taiopvaaras pinnstol Fanett för Edsbyverken.

Ilmari Taiopvaara (1914–1999)

Med sinne som en äventyrare och själ som en hantverkare sökte han alltid efter nya lösningar för att förbättra vardagliga föremål. Här är pinnstolen Fanett för Edsbyverken som kom under 1950-talet och blev en storsäljare. På auktion kan du hitta den för några hundralappar och uppåt, beroende på skick. Tapiovaara har även gjort möbler som anses vara riktiga ikoner och går för hundratusentals kronor i USA.

Nancy Stills karaffer.

Nanny Still. (1926–2009).
Har gjort mycket färgstarkt glas, både serviser och prydnadsföremål. Men hon har alltid haft ett mål att det ska vara praktiskt. Hon var knuten till glasbruket Riihimäki, men har även gjort bestick för Hackmans och porslin för Rosenthal. Dessa karaffer är runt 35 cm höga, och typiska för Nanny Still. En karaff brukar klubbas för runt 3 000 kr, en hel grupp med flera stycken i olika kulörer kan säljas för 20 000 kr. Men du kan även hitta mindre dyrt glas av Nanny Still.

Tapio Wirkkalas smycke Omena (äpplet).

Tapio Wirkkala (1915–1985)

Brukar benämnas som mångsidigt designgeni. Han gjorde allt från glas, smycken, möbler, stadsplanering till att formge sedlar. Smycket Omena (äpplet) kom under 1970-talet. Finns i både silver och guld och i olika storlekar. Brukar säljas för mellan 4 000 och 30 000 kr.

Lisa Johansson-Papé formgav pallen Apila för Stockmanns.

Lisa Johansson-Papé (1907–1989)

Inredningsarkitekt och formgivare som arbetade för i första hand det finska Stockmanns. Främst ritade hon armaturer, men även möbler. Här är pallen Apila för Stockmanns, tillverkad vid snickerifabriken Kervo. 1970/80-tal. Har blivit poppis igen och klubbas för upp till 6 000 kr.

Eero Saarinen, stolar Tulip.

Eero Saarinen (1910–1961)

Finsk-amerikansk arkitekt och son till Eeli Saarinen som var en av de stora arkitekterna i Finland och USA under nationalromantiken. Eero flyttade med familjen till USA 1922. Han arbetade med sin far, men också tillsammans med formgivaren Charles Eames. Mest berömd är han för möbelserien Tulip som finns i både bord och stol. Borden brukar klubbas för runt 25 000 kr. Fyra stolar brukar säljas för runt 20 000 kr.

Timo Sarpaneva står bakom ljusstakarna Festivo.

Timo Sarpaneva (1926-2006)

En av landets mest älskade formgivare. Är förknippad med det finska glasbruket Iittala där han har gjort både serviser och prydnadsföremål. Han kom med ett nytt formspråk och har utvecklat många nya tekniker. Ljusstakarna Festivo kom 1966, och har idag blivit så populära att de tagits upp till nyproduktion. De äldre som syns på bilden går dock för en hel del pengar på auktion. En grupp på tio stycken klubbades för 22 000 kr för några år sedan. En enstaka Festivo stake går för mellan 500 och 2 000 kr, beroende på storlek. Timo Sarpaneva har även gjort kastruller och keramik för bland annat Rosenthal.

Aalto-vasen heter egentligen Savoy och kom redan 1936.

Alvar Aalto (1898–1976)

Är inte bara Finlands mest kände arkitekt och formgivare, utan också en av pionjärerna inom modernismen. Har främst ritat hus och möbler, men i Sverige är han mest känd för Aalto-vasen. Den heter egentligen Savoy och kom redan 1936 till hotellet Savoys invigning i Helsingfors. Aalto lär ha inspirerats av de tusentals sjöar som finns i Finland. Den tillverkas fortfarande och nu i olika storlekar och kulörer. De äldsta exemplaren är samlarobjekt och går för massor av pengar. Men även de nyare klubbas för olika priser beroende på skick, ålder och kulör. Nypris för den stora modellen ligger mellan 1 000 och 2 500 kr beroende på färg.

Aino Aaltos kanna och glas Aalto.

Aino Aalto (1894–1949)

Arkitekt som anställdes av Alvar Aalto 1924. Hon arbetade med bland annat glas och 1932 kom denna kanna som fick namnet Bölgeblick och tillverkades hos Karhula. Finns även skålar och dricksglas. Sedan 1988 produceras serien av Iittala och heter Aalto. Aino Aalto formgav även en del möbler. Hon dog i bröstcancer 1949, och det sägs att maken Alvar begravde sig i jobb flera år innan han gifte om sig.

Fat signerat Birger Kaipiainen.

Birger Kaipiainen (1915–1988)

Finlands främsta keramiker, började redan vid 22 års ålder vid Arabia. Har gjort både serviser och prydnadsföremål i starka färger och med surrealistiska bilder. De finaste alstren går för flera hundra tusen kronor. Men det finns fat som går för 1000-lappen också. Detta fat hade ett utrop på 4 000 kr, men klubbades för 3 000 kr i december.

Maija Isolas mönster Unikko för Marimekko.

Maija Isola (1927–2001)

Textildesignern som nästan blivit ett med den välkända Marimekkoblomman som heter Unikko från 1960. Men hon har gjort betydligt fler mönster än så. Närmare 500 stycken för Marimekko. Hon kom till företaget 1949 och var verksam där i 38 år. Man kan fundera på vad Marimekko vore utan Maija Isola.

Pentti Sarpanevas smycken.

Pentti Sarpaneva (1925–1978)

En av Finlands duktiga smyckesdesigner. Han gjorde överdimensionerade smycken i främst brons och mässing, men även i silver och guld som var mycket populära under 1960/70-tal, och som nu fått en revival. Han gjorde även en del bruksföremål. Denna ring och armband i brons hade ett utrop på 500 kr, men klubbades för 400 kr. Än så länge kan du kan fynda hans smycken!

Karuselli, Yrjö Kukkapuro.

Yrjö Kukkapuro (f. 1933)

Inredningsarkitekt och möbelformgivare. Hans största succéer är stolen Karuselli och bordet Saturnus. Här modell 417 av Karuselli som kom i slutet av 1960-talet. Ett par klubbades för dryga 15 000 kr i januari, utropspris var 6 000 kr.

Solflaskan, Helena Tynell.

Helena Tynell (1918–2018)

Var mellan 1943 och 1946 knuten till Arabia. Mellan 1946 och 1976 var hon en av de tongivande formgivarna hos glasbruket Riihimäki. Samtidigt arbetade hon också en del vid maken Paavo Tynells företag Taito Oy som gjorde lampor. Hon har även ritat en del lampor för det svenska glasbruket Flygsfors. Hennes glas är färgstarkt och lekfullt. Detta är Solflaskan som fanns i produktion mellan 1964 och 1974. Kan klubbas från allt mellan 500 upp till flera tusen kronor.

Eero Aarnios Åskbollen.

Eero Aarnio (f. 1932)

Formgivare och professor som revolutionerade möbelvärlden när han skapade möbler i glasfiber och plast på 1960-talet. Lekfulla former och inslag av dåtidens popkultur. Här är Åskbollen (Ball Chair) som han slog igenom med 1966 och i dag går för dyra pengar. Är en riktig designklassiker världen över. På auktion går den för mellan 20 000 och 100 000 kr. OBS! Se upp för kopior.

Takkronor, Paavo Tynell

Paavo Tynell ( 1890–1973)

Det är inte svårt att förstå att priserna haglade över Paavo Tynell. Hans armaturer är något utöver det vanliga, speciellt takbelysningen. I USA har flera av hans takkronor gått för över tre miljoner kronor. Dessa två takkronor hade ett utrop på 100 000 kr hos Bukowskis, men klubbades för 250 000 kr. Redan när han levde upptäckte amerikanarna hans magiska lampor som ibland känns mer italienska än finska i stilen. Han drev och var konstnärlig ledare vid Taito Oy. Han har även gjort helt vanliga skrivbordslampor och taklampor som brukar klubbas för mellan 2 000 och 15 000 kr.

Harri Koskinen för Seiko.

Harri Koskinen (f. 1970)
En av de yngre formgivarna i Finland. Har formgett saker åt både Hackmans, Iittala, Design House, Arabia. Och klockor åt Seiko. Här ett armbandsur för Seiko, utrop 2 000 kr.

Utforska Livsstil

Om skribenten