Bosse Rappne: Så binder du en fin krans

Bästa tipsen för en vacker julkrans – Bosse Rappne tipsar

Publisert:

Äntligen får vi tända ljus och pynta inför advent och jul. En välkomnande krans på dörren gör både dig och gästerna glada. Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du enkelt gör en vacker krans till dörren eller bordet.

Advents- och julkrans

Nu kommer kylan och mörkret, men också ljuset , som tur är. Det är äntligen adventstider och vi pyntar och tänder ljus. Och tänk vad trevligt att välkomna gästerna till glöggminglet med en krans på dörren. Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, visar hur du enkelt binder en alldeles egen krans.

– Ja, adventstider är ju kranstider. Jag ska visa hur man binder en krans på en vanlig halmstomme, säger Bosse Rappne och plockar fram stommen, ett par kvistar av ädelgran, hönsfot (tuja), några torkade hortensiablommor och små kottar.

– Använd sånt som inte barrar så mycket, ta inte enris eller vanlig gran, då finns det risk att alla barr ramlar av, säger Bosse Rappne. Jag börjar med att klippa ner allt i mindre bitar så de lätt går att binda in i kransen.

Ska du binda en liten, tät och kompakt krans klipper du kvistarna i små bitar, 5–10 centimeter ungefär, vill du göra en större krans låter du kvistarna vara längre, då vill man gärna att de sticker ut lite och blir yvigt och fint.

– Det mesta på kvisten går att använda så det blir inte särskilt mycket svinn, säger Bosse Rappne. Det här är spoltråd, en tunn, stark och lättböjlig ståltråd som är bra att binda med. Så drar vi några varv runt runt halmstommen, det är viktigt att det sitter fast. Sedan är det bara att börja binda.

Ska kransen hänga på en dörr är det bra att göra den ensidig, det vill säga att du bara binder material på ena sidan så den blir platt på andra sidan.

Bosse Rappne ger sina bästa tips för att binda en fin julkrans.

– Det är fint med ädelgran men för att ge den lite mer liv så tar jag med den här hönsfoten. Den har två sidor, grön på ena sidan och mer vit på andra sidan. Jag lägger den vita utåt så blir det lite som glitter, säger Bosse Rappne.

Bosse berättar att han började i blomsterbranschen redan som 13-åring och då fick han binda långa girlanger till jul. Det kunde vara en 25 meter lång girlang till ett skyltfönster till exempel, vilket kunda vara tålamodsprövande men ändå roligt.

– Nu börjar det nästan bli en hel krans och nu kommer det här lilla luriga med avslutet, säger Bosse Rappne. Man får lyfta lite på det man band först och sticka in kvistarna där och försöka binda så man täcker det på ett bra sätt.

När du bundit klart alla kvistar ska tråden fästas. En halmstomme går att ”sy” i så fäst spoltråden med några ”stygn” i stommen, gör en ögla och tvinna den några varv och fäst änden i stommen så att den verkligen sitter fast.

– Nu är det dags att dekorera kransen och man kan lite olika saker man gillar, säger Bosse Rappne. Man kan ta från naturen, det här är hortensiablommor som torkat och några kottar, men det kan fungera med äpplen eller mossa också. Det kan bli lite trevligt. Den här kransen blir lite stillsam och inte så julig.

Fäst dekorationerna med bindtråd på kransen.

När man fäster dekorationerna behövs en annan typ av ståltråd som kallas bindtråd. Den är både hård och mjuk. Antingen lindar man runt dekorationen och sticker ner i julkransen eller så gör man en märla, böjer som ett U, och sätter fast till exempel hortiensiorna som är lite ömtåligare.

– Det som är bra med bindtråden är att det bara är att trycka in i halmstommen så sitter det fast En del använder limpistol men det känns inte bra eftersom kransen förr eller senare kommer att hamna i komposten. Om du bara använder ståltråd och naturmaterial så kommer det att brytas ner och bli jord. Ståltråden rostar ju sönder på några år så då är den också borta, säger Bosse Rappne.

Vill du att julkransen ska synas bättre på kvällen så dekorerar du med något vitt eller ljust. Det är bara att släppa lös fantasin.

– Så där, dekorerad och klar. Nu kanske ni undrar varför jag gjort fyra dekroationern i stället för tre eller fem som är det vanliga, säger Bosse Rappne. Om man inte vill ha den på dörren så kan man lägga den på bordet och sätta i några snygga ljushållare, då har vi gjort en liten rund adventsstake i stället. Så kransar kan man ha till mycket. Här får man så klart använda det senaste med ledljus så det inte börjar brinna eller så får man ha stenkoll på den här kransen när ljusen är tända. Men fint blir det.

– Ja svårare än så här är det inte att skapa mysig adventsstämning eller julstämning hemma, säger Bosse Rappne. Så jag får passa på att önska er alla en riktigt trevlig advent.

Halmstomme, tråd och naturmaterial behövs till din krans.

Skapa din egen advents- och julkrans

Du behöver:

  • Kransstomme, till exempel halm
  • Spoltråd
  • Bindtråd
  • Avbitartång
  • Kvistar till basen, sådana som inte barrar.
  • Dekorationer som kottar, blommor, mossa, kanelstänger eller något annat du gillar.
  • Ev ljushållare om du vill göra en ljusstake i stället.
Så fäster du det gröna på stommen på kransen.

Gör så här:

  1. Klipp ditt bindmateiral, kvistarna,i lagom stora bitar.
  2. Fäst spoltråden i halmstommen och lägg några kvistar i taget så de täcker kransen, snurra runt tråden så kvistarna hålls kvar. Om kransen ska hänga på en dörr eller ligga på ett bord behöver du bara täcka ena sidan av kransen, den andra kommer inte att synas.
  3. Fortsätt runt hela stommen och avsluta genom att lyfta på de första kvistarna och pilla in de sista under dem så att stommen blir helt täckt.
  4. Fäst spoltråden genom att ”sy” några stygn i stommen. Gör en ögla och snurra den några varv och fäst tråden så den sitter fast ordentligt.
  5. Måtta ut var du vill ha dina dekorationer och fäst dem med bindtråd. Snurra tråden runt kottarna, mellan fjällen, och stick ner trådänden i kransen. Mjukare material som blommor fästs enklast med en märla, en böjd bit bindtråd. tryck fast märlan över blomman eller det du vill fästa.
  6. Vill du ha kransen som en ljusstake kan du sticka ner ljushållare i stommen, men använd ledljus så det inte börjar brinna.
Dekorationerna fäster du med bindtråd på kransen.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.