Bosse Rappne: Så tar du hand om krukväxter i vinter

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2017-12-08

Krukväxter som dör vintertid vattnas för det mesta ihjäl.
De lider av uppenbar ljusbrist – men vi vattnar och vattnar.
Trädgårdsmästare Bosse Rappne ställer diagnos och medicinerar.

Bosse Rappne

På vinterhalvåret drabbas krukväxter av ljusbrist. Bladen faller av, grenar slokar – och vi vattnar, vattnar och vattnar. Fel, fel, fel.

Inte som tropikerna

– Får du problem vintertid med växter som säckar ihop är det helt enkelt ljusbrist. Ljuset är växtens energikälla, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal och diagnostiserar åkomman:

– De flesta växterna inomhus härstammar från tropiska och subtropiska platser. Där är det varmt dygnet och året runt. Precis som hemma. Det som skiljer oss från tropikerna på vintern är ljuset.

Ljus är avgörande för växten som tar upp vatten och näring genom roten samt koldioxid via bladen. Den tillverkar sedan sockerlösning, stärkelse och celluosa. Ljuset driver processen som får växten att fungera.

För litet batteri

En solig sommardag är det kring 100 000 lux utomhus under 12–16 timmar i Sverige. En mulen vinterdag 400 lux under 3–4 timmar. Växter behöver omkring 1 000 lux för att fungera.

– Problemet vintertid är att växterna har för lite batteri. De är precis som människor. De transpirerar, svettas och i december-januari blir det bladfall när växten transpirerar men saknar batteri för att fylla på med vätska, förklarar Bosse Rappne.

Två goda råd

För att överleva släpper växten blad. Börjar längst ner på stambasen, fortsätter längs stammen och ut på grenarna. Vi sliter vårt hår och vattnar för säkerhets skull... Eller hur?

– Fel. Finns två saker att göra. Ställ växten så ljust som möjligt när den tappar blad. Och vattna rätt. 80 procent av krukväxter som dör i hemmiljö vattnas ihjäl, tio procent dör av sjukdomar och tio glöms bort. Vattnar du för mycket blir jorden vattenmättnad med syrebrist som följd, säger Bosse Rappne.

Vattna underifrån – grus i botten av ytterkrukan gillar rötterna.

Så vattna krukväxterna underifrån i stället. Hur då?

– Låt växten torka ut mellan vattningar. Ställ den i en större ytterkruka med ett lager grus i botten. Slå vatten på gruset upp till innerkrukan där rötterna kan söka vatten. När rötterna inte når ny vätska finns ju fortfarande vatten kvar i gruset, säger Bosse Rappne och lägger till:

– Det är varmt, ofta med ett element under fönsterbrädet, och vattnet dunstar vilket leder till ett fuktigare och bättre mikroklimat runt växten. Som den definitivt mår bättre av.

Mikroklimatet runt växten kan kännas som överkurs. Men ofta är luftfuktigheten inomhus 30–40 procent – med mycket tygmöbler, centralvärme och bra ventilation. I naturen ligger luftfuktigheten ofta kring 65–75 procent. Och ju torrare luften är desto mer transpirerar växterna.

Följ ämnen i artikeln