När kollade du hälsan senast?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-27

Hälften kollar väldigt sällan

Hälften av svenskarna kollar sällan sin hälsa. Var femte svensk gör det aldrig.– Jag tror att mycket beror på ren okunskap om var man ska vända sig någonstans för att genomgå hälsokontroller, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB.

Bland annat kollas midjemåttet under en hälsokontroll.

När Apoteket AB kartlade 7000 svenskars hälsovanor visade det sig att så många som 48 procent av svenskarna gör en hälsokontroll mer sällan än vartannat år. 22 procent gör det aldrig.

På frågan om varför uppgav majoriteten att de faktiskt inte vet var de ska vända sig.

– Om man är frisk tycker man inte att man behöver gå till doktorn och många vet inte var man ska vända sig för att göra en hälsokontroll, säger Eva Fernvall på Apoteket AB.

Bör kolla oftare

– De flesta tycker inte att man behöver kolla sina värden om man mår bra, men det är ju just det man behöver då, för att se om man behöver förändra sin livsstil för att må lika bra längre fram, säger Eva Fernvall.

Hon rekommenderar att man gör en hälsokontroll var 6-12 månad och gärna från 40 års ålder.

– Vi har åldersgränsen 18, men det är nog först när man är över 40 som funderingarna över sin egen hälsa börjar komma på allvar och inse sina fysiska begränsningar, säger Eva Fernvall.

Dyrt

Förutom okunskap kan priset på en hälsokontroll också avskräcka. Ofta ligger det över tusenlappen, pengar långt ifrån alla kan avvara.

Men varför måste man kolla sin hälsa om man mår bra?

– Vet man med sig att man lever på ett riskfyllt sätt, med rökning, stress, övervikt och ärftliga faktorer, så är det bättre att kolla in hälsa så tidigt som möjligt för att då få hjälp med råd och tips om hur man kan förbättra sin hälsa för framtiden, menar Eva Fernvall.

I studien bedömde varannan person sin hälsa som god till mycket god samtidigt som 51 procent av de tillfrågade säger att personlig coachning och tydligt mätbara mål skulle vara de bästa verktygen för att förbättra sin hälsa.

Ser förändringar sent

74 procent tänker utifrån en månad till ett års perspektiv för att aktivt ändra sina vanor och nå förbättrad hälsa. Mer än hälften, 53 procent, uppger att det som skulle ha störst påverkan för att aktivt ändra sina vanor är det faktum att de blir allvarligt sjuka.

– Man måste inse att det tar minst ett halvår innan man ser förändringar, att få ett bra resultat på två veckor går inte. Om man ändrar sin livsstil kan man inte mäta effekterna på minst sex till tolv månader, säger Eva Fernvall.

Följ ämnen i artikeln