Snuvig? Då kan du ha astma

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-22

Är du förkyld ovanligt ofta?

Det kan vara astma.

Med rätt läkemedel kan du slippa dina besvär.

Långdragna förkylningar med hosta, nästäppa och andnöd kan bero på astma, säger doktor Anders Lindh som arbetar hos Husläkarna i Österåker norr om Stockholm.

Astma är en sjukdom som förknippas med livshotande attacker. Vid en svår astmaattack släpper luftrören inte igenom någon luft alls. Men långt ifrån alla har så allvarliga besvär och det är svårt att upptäcka de lindrigare fallen.

Provbehandling behövs

- Det gäller att vara lyhörd för symptomen och testa patienten, det räcker inte med snuva eller hosta för att misstänka astma. Det måste finnas andnöd också.

Att låta patienten blåsa i en så kallad PEF-mätare kan ge besked om hur det är ställt. Ibland krävs det provbehandling med kortison för att se om besvären minskar av medicinen.

Anders Lindh är en av de läkare som varit engagerade i Optima-studien, en studie där 1 970 astmatiker lottades till olika behandlingsalternativ. 698 av dem hade mycket lindrig astma.

Vissa får hosta lättare

Studien visar att det lönar sig att behandla också de lindriga fallen.

- Antalet svåra försämringar minskade och antalet symptomfria dagar ökade, säger ekonomiprofessorn Bengt Jönsson från Handelshögskolan i Stockholm.

Han har räknat ut att samhällets totala kostnader för de astmasjuka skulle minska med en tredjedel om alla med lindrig astma fick kortisonpreparat mot sin sjukdom.

De flesta förkylningar är förstås alldeles vanliga förkylningar.

- En del människor har ovanligt lättretade slemhinnor och de får ofta hosta, säger husläkaren Anders Lindh som tycker att alla med långdragen hosta bör söka läkare för diagnos och behandling.

Kerstin: Jag har inte varit rejält förkyld på över två år

Kerstin Bringemark blev förkyld flera gånger om året. Hon anade inte att besvären berodde på astma.

Hon fick medicin och det är nu över två år sedan hon hade en riktigt seg och eländig förkylning.

Vad är astma?

Eva Tiwe

Följ ämnen i artikeln