”Jag får ofta höra att jag inte ser ut som en doktor”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Från Robinson-babe i bikini till en av Sveriges populäraste läkare i SVT:s ”Dr Åsa”.

Det är ingen dålig resa Åsa Vilbäck har gjort.

Men fortfarande får hon slåss mot fördomar att blond och snygg inte går ihop med seriös och smart.

– Jag försöker att inte bry mig om det. Jag vill kunna ha vilka skor jag vill och ändå bli tagen på allvar.

Med ett spontant leende och positiv framtoning har Åsa Vilbäck tagit Sverige med storm som Dr Åsa, tv-doktorn som ger både enkla och smarta råd om hur man ska hålla sig frisk och i form både mentalt och fysiskt.

Hon känns kompetent och seriös och det är inte konstigt att tittare kommer fram på stan och frågar henne om allt från svininfluensan till hur man opererar bort ett ärr på magen.

Men det är svårt att låta bli att undra om Åsa Vilbäck ångrar de soliga bikiniklädda dagarna på stranden i ”Expedition: Robinson” för 12 år sen.

Robinson lever kvar

För trots att hon under åren utbildat sig till läkare med plastikkirurgi som specialområde och gjort succé som Dr Åsa i SVT får hon ändå dras med titeln Robinson-Åsa.

– Jag tänker inte så mycket på om jag ångrar det eller inte utan försöker tänka att jag har lärt mig av allt jag gjort. Men visst hade det varit bra om jag fått erfarenheten utan att det hade visats för hela svenska folket, säger Åsa Vilbäck.

– Än så länge har det inte hänt att någon sett mig och känt igen mig från Robinson och därför bett om en ”riktig” doktor, men de har kanske tänkt det, haha.

Det enda hon egentligen ångrat är att hon sa ja när Veckorevyn ringde den då 23-åriga Åsa och bad henne ställa upp som modell för en kroppsmålning.

– Jag tänkte att det var en tidning för 14-åriga flickor och att det bara var de som skulle se mig. Tanken på att de bilderna sen skulle valsa omkring i varenda tidning slog mig faktiskt aldrig. Jag tänkte inte alls att det var ett utvik, men det var ju så det lanserades sen på vissa ställen, säger Åsa.

Men Åsa bet ihop. Pluggade klart.

Och plötsligt var beachbaben från Robinson färdig läkare och började jobba med rekonstruktiv plastikkirurgi.

Långt från skandaler och löpsedlar.

– Det var så skönt att komma ut bland patienter och verkligen göra nytta! Jag känner starkt för kirurgin, den är så påtaglig, man ser att man gör nytta, säger Åsa Vilbäck.

Under några år var hon borta från rampljuset och skymtades bara på enstaka kändisfester, då alltid under namnet Robinson-Åsa.

Men så plötsligt dök hon upp på löpsedlarna igen – i en helt ny roll.

En seriös och kunnig roll som läkare.

Bloggarna irriterade sig

Hur kunde det vara möjligt, undrade många, och bloggare irriterade sig på allt från Åsas hår till hur hon pratade.

För inte kunde man vara snygg och smart – samtidigt?

– Det gör mig så förbannad att vissa inte kan strunta i hur man ser ut. Jag läste på en blogg en gång där en tjej skrev något i stil med att hon ”inte vågade säga det här, men Dr Åsa är ju bra, hur jag nu kan tycka det med tanke på att hon har ett hår som alltid ligger perfekt”, säger Åsa.

Är det den svenska avundsjukan?

– Ja jag är rädd för det. Jag tror att kvinnor har svårare att acceptera någon, de tittar mycket på utseendet. Samtidigt är det så befriande i Sverige jämfört med de flesta andra länder söderut. Här kan man se ut hur man vill och behöver inte vara så välputsad jämt, samtidigt som man kan trippa runt en dag utan att bli sedd som ett våp, menar Åsa.

– Men jag får ofta höra att jag inte ”ser ut” som en doktor. Hur nu en sådan ser ut.

Är du fåfäng?

– Inte i den bemärkelsen att jag inte går osminkad på stan. Däremot är självrespekt viktigt. Jag ser ofta främst äldre patienter som trots att de är sjuka går upp och kammar sig för att de mår sämre om de inte bryr sig om hur de ser ut. När jag är 90 år vill inte jag komma in på sjukhus med trasig kappa och ett hår som inte tvättats på två veckor. Det är inte fåfänga, det är självrespekt, menar Åsa.

Trots att Åsa ser nyponfräsch ut i ”Dr Åsa” så har hon, tvärtom vad många tror, ingen sminkös som rättar till luggen eller ger henne en proffsig makeup innan tagning.

– Jag gör allt själv och hinner knappt fixa luggen mellan tagningar. Och om någon tycker att jag har för mycket smink runt ögonen i ett program så beror det på att jag gjort det själv under kort tid och att jag är läkare – inte sminkös, säger Åsa.

”Det är orättvist”

Hetsen på hennes utseende gör henne både frustrerad och besviken.

– Det är orättvist! Jag kan inte vara någon till lags, byt kanal om ni inte gillar mig! Det vore en sak om jag bara speglade mig hela dagarna eller ägnade mig uteslutande åt att vara fåfäng, men det gör jag inte.

Nej, det kan hon knappast hinna. Åsa Vilbäcks schema är hektiskt och när hon inte spelar in nya program som Dr Åsa försöker hon skriva debattartiklar om ämnen som ligger henne varmt om hjärtat och hon är mycket engagerad i frågor som rör sjukvården och då särskilt den kamp som patienter tvingas genomgå för att få den vård de har rätt till.

Vill starta hälsocenter

Hennes dröm sedan åttonde klass är att starta ett eget hälsocenter för patienter där de kan lära sig hur man ska leva för att må bra och hur man kan påverka sin hälsa, men också hur man kan bli bättre rustad att möta sjukvården.

– Jag kan känna väldigt starkt för frågan hur folk upplever hälso- och sjukvården. Jag vill stärka patienterna, för som patient i dag är du rätt dåligt rustad för mötet med sjukvården, tyvärr. Det blir alltid bättre resultat om patienten är med på tåget, men i dag måste man kämpa för att få den vård man behöver och har rätt till, säger Åsa.

Varför valde du plastikkirurgi?

– Jag gillar att jobba med händerna. Det är en attityd inom kirurgin som jag gillar, det är positivt, man åtgärdar något och det är väldigt konkret. Det är som om man har en verktygslåda och ska fixa något!

Vad tycker du om kosmetiska plastikoperationer?

– Det skulle jag kunna tänka mig att jobba med om några år men inte på heltid. Jag gillar att rekonstruera och det tror jag alla plastikkirurger helst vill göra. Sen tycker jag det är upp till var och en om man ska göra en plastikoperation, jag lägger inga värderingar i det men jag har väldigt svårt att förstå hur man, som i USA till exempel, kan vilja att det ska synas att man opererat sig. Den extrema 80-talskirurgin tror jag också är över tack och lov, i alla fall här, säger Åsa.

Finns det problem med plastikkirurgin?

– Ja, det är oerhört viktigt med realistiska förväntningar. Man blir sällan vrålsnygg när man opererat sig, det blir inte sämre, men det är ändå opererat. Sen går det inte att säga hur resultatet blir, för det är en lång process innan det är läkt och innan man ser hur ärrbildningen blir, säger Åsa.

Kan du tänka dig att göra en egen plastikoperation?

– Inte som det ser ut i dag.

Vad är hälsa för dig?

– Att inte vara extrem. Hälsa är när lagom är bäst, hur tråkigt det än låter. Fanatiker har något sjukt ohälsosamt över sig, säger Åsa.

Du är ganska hälsosam själv?

– Jag försöker vara det. Jag har gjort en del sunda val längs vägen och månar om min hälsa och min kropp, den ska ju hålla länge. Jag tror mycket på att man ska sköta sig själv som man sköter ett barn. Får inte barnet mat eller sömn den behöver, då blir det grinigt och mår dåligt. Det gör vi också. Äter man 100 sega råttor per dag – ja då mår man dåligt.

Är svenskar dåliga på att ta hand om sin hälsa?

– Nej, nej, vi är fantastiska på det! Med alla kontroller och vaccinationer och subventionerad sjukvård och ganska hälsosamma grundvanor är vi väldigt bra på det.

Hur hälsosamt är Robinson?

– När jag var med var det hälsosamt. Jag mådde jättebra, åt lite, rörde på mig mycket. Är det en kort period dör man inte av att äta lite. Sen umgicks man med folk hela tiden, det är också nyttigt och vi kände ingen social stress att prestera.

Vad anser du om Robinson i dag?

– Jag såg inte allt, men när de simmade i floden med vattenormar och parasiter så tänkte jag ”vem vågar släppa ner dem?” De gör en del korkade grejer och verkar ha pushat riskerna lite för långt.

Skulle du tacka ja till att medverka igen?

– Om det inte visades på tv så kanske.

Vad gör du om tio år?

– Är gift absolut. Barn hoppas jag. Jag är också fortfarande läkare och kanske har jag det där hälsocentret jag drömmer om.